Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Литва одобри 200 млн. евро военна помощ за Украйна

[post-views]
Литва одобри 200 млн. евро военна помощ за Украйна

Правителството на Литва обяви одобри допълнителна подкрепа от 200 милиона евро (219 милиона долара), съобщи литовският президент Гитанас Науседа на съвместна пресконференция с украинския си колега Володимир Зеленски.

Държавният глава на Украйна пристигна във Вилнюс по-рано днес като първа стъпка от пътуването си до трите балтийски страни. Литва, Латвия и Естония са сред най-твърдите поддръжници на Киев срещу агресията на Москва.

Вилнюс обеща да продължи непрекъснатата си подкрепа за Украйна чрез сделки, финализирани миналата година, както и чрез нови, планирани за следващите месеци и години.

„През януари отново ще изпратим боеприпаси, генератори, системи, а през февруари – бронетранспортьори М-577“, обяви Науседа.

„Ние ще обучаваме украински войници и ще засилваме сътрудничеството в отбранителната индустрия“, отбеляза президентът, като добави, че министерствата на отбраната на двете страни са подписали нови споразумения за отбрана.

Министерството на отбраната на Литва съобщи, че пакетът от 200 млн. евро ще бъде използван за покриване на нови военни придобивания за Украйна като част от план за подкрепа за 2024-2026 г.

„Оръжията и оборудването, доставени от Литва и нейните съюзници, имат критичен принос в борбата на Украйна за независимост и сигурността на Европа като цяло“, заяви министърът на отбраната на Литва Арвидас Анусаускас.

„Литва няма да се умори да подкрепя борбата на Украйна за свобода, както ние самите не сме се уморили да се стремим към възстановяването на независимостта на Литва в продължение на 50 години“, добави той.

По-голямата част от тази помощ е разпределена за коалицията за разминиране, ръководена от Литва, като осигурява средства за оборудване и превозни средства за разминиране.

Оборудването, боеприпасите и хранителните дажби ще бъдат доставени на Украйна между 2024 и 2025 г.

Балтийската страна също планира да обучи около 3000 украински войници до края на 2024 г.

Литва обяви планове да оглави коалиция, подпомагаща Украйна в усилията за разминиране през юли 2023 г. Страната също така вече предостави обширна военна подкрепа, включително различни боеприпаси и ракети за противовъздушна отбрана NASAMS, и е домакин на завод за ремонт за танкове Leopard 2, повредени в Украйна.

Източник: bgnes

Най-ново

Единична публикация

Избрани