Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ЕС остава далеч от целта за доставка на 1 млн. снаряда за Украйна скоро

[post-views]
ЕС остава далеч от целта за доставка на 1 млн. снаряда за Украйна скоро

ЕС е доставил на Украйна около 480 000 ракети и снаряди по данни от декември, съобщи днес говорител на Европейската комисия. Той не можа да уточни в отговор на въпроси на пресконференция дали е изпълнимо до март обещанието украинската страна да получи един милион снаряда.

Количеството на доставките зависи основно от държавите в ЕС, каза говорителят. По неговите думи „политическата цел“ за доставка на един милион снаряда се запазва.

ЕС трябва да увеличи производството на боеприпаси, за да достигне поне способностите на руския военнопромишлен комплекс и за да може Украйна да удържи на руските удари, посочи той. Европейските производители на боеприпаси са търговски дружества, които имат нужда от поръчки, затова настояваме за общи поръчки, допълни говорителят.

По повод очакването за започване на преговори с Украйна за присъединяване към ЕС, той поясни, че ЕК „се подготвя“ и чака Съветът на ЕС да определи преговорната рамка. ЕК обмисля кога да предприеме следващите стъпки във връзка с решението на Европейския съвет от декември за начало на преговорите, посочи той.

Имаме нужда от време да организираме следващите стъпки, каза говорителят. Той отбеляза, че междувременно украинският парламент през декември е приел законопроекти, свързани с някои от необходимите стъпки в областта на върховенството на закона, а ЕК оценява въведените законодателни промени.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани