Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Укринформ: Създадена е работна група в рамките на Съвета Украйна-НАТО за подпомагане противовъздушната отбрана на Украйна

[post-views]
Укринформ: Създадена е работна група в рамките на Съвета Украйна-НАТО за подпомагане противовъздушната отбрана на Украйна

По време на извънредното заседание на Съвета НАТО-Украйна в Брюксел вчера съюзниците отбелязаха високата ефективност на украинската противовъздушна отбрана и изразиха намерението си да продължат да я подкрепят, включително чрез увеличаване на нейните способности и доставки на боеприпаси, предаде Укринформ, като се позова на изявление ръководителката на мисията на Украйна към НАТО Наталия Халибаренко.

„Всички страни от НАТО, без изключение, заявиха, че ще продължат да подкрепят Украйна, като те и ръководствата на техните правителства не изпитват никаква умора. Всички разбират, че тази война ще бъде дълга, а не кратка. Ето защо има разбиране, че помощта трябва да продължава непрекъснато“, каза украинският дипломат.

Дипломатът акцентира, че украинската противовъздушна отбрана  показва над 80-процента ефективност при свалянето на дронове „Шахед“ и на крилати ракети. Що се отнася до балистичните ракети, все още не е възможно да се наблюдава такава ефективност по причини, които всички знаем, добави тя.

Халибаренко отбеляза, че някои от съюзниците са обявили нови пакети от военна помощ за Украйна и за увеличаване приноса на НАТО в така наречения цялостен пакет за подпомагане на Украйна.

Според нея едно от допълнителните направления на такъв всеобхватен пакет от финансова помощ може да бъде подкрепата при изпълнението на проекти за развитие на интегрирана система за противовъздушна отбрана на Украйна.

Съюзниците ще отпуснат най-малко 500 милиона евро за постигането на тези всеобхватни цели през 2024 г. година според изявленията, направени по време на Съвета НАТО-Украйна, съобщи украинският дипломат.

Халибаренко каза също така, че в рамките на Съвета НАТО-Украйна вече е създадена работна група, която ще проучи въпроса за способностите на Украйна за противовъздушна отбрана, допълва Укринформ.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани