Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Южна Африка срещу Израел – започва делото в Международния наказателен съд

[post-views]
Южна Африка срещу Израел – започва делото в Международния наказателен съд

Международният наказателен съд на ООН отваря делото за геноцид срещу палестинците в Ивицата Газа. Обвиняем по случая е Израел, като в исковата молба, внесена от Южна Африка, с мотив, че военната кампания в анклава нарушава Конвенцията на ООН за геноцида. На този фон се появи информация, че най-малко 20 души са загинали при поредното нападение в централната част на Газа, близо до болницата Ал Акса.

По обвиненията в геноцид срещу палестинците, отправени на Израел от Южна Африка, Международният наказателен съд ще даде само становще, тъй като не става дума за криминално производство, уточняват световните медии. По план южноафриканското правителство внася обвинителния акт в четвъртък, а в петък израелските им колеги ще получат правото да се защитят.

В иска се посочва, че с действията си Тел Авив цели унищожението на значителна част от палестинската  национална, расова и етническа група. Според Южна Африка подходът на Израел включва убийства и изтезания на палестинците, изправяйки ги на ръба на физическото оцеляване. Документът призовава Съда да вземе незабавни временни мерки, с които да наложи прекратяване на военните действия в Газа.

Израелските власти на свой ред определиха обвиненията като безпочвени, отвратителни и несъстоятелни. Президентът Ицхак Херцог заяви, че в Международния наказателен съд страната му гордо ще представи случая си законна самоотбрана и то в рамките на международното право. Армията ни, допълни държавният глава, прави всички по силите си да минимизира цивилните жертви. Позицията сподели и премиерът Бенямин Нетаняху, като подчерта, че Хамас е този, който прави ситуацията толкова кръвопролитна, използвайки невинни палестинци като жив щит. Целта ни е да прочистим Газа от терористите и да освободим заложниците, нямаме намерение да окупираме анклава след това, допълни Нетаняху.

В този контекст атаките в Ивицата Газа продължават. При удар срещу жилищни сгради в Дейр ал-Балах са убити най-малко 20 души, съобщават местните медии. По-рано при нападение срещу Рафах, граничният пункт, където стотии хиляди търсят спасение са убити други 14 души, предимно жени и деца. Статистиката до момента сочи, че от началото на войната в Газа са загинали над 23 хиляди цивилни, а пострадалите са близо 60 хиляди.

Най-ново

Единична публикация

Избрани