Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Нови командири и ново начало на подготовката в СКС

[post-views]
Нови командири и ново начало на подготовката в СКС

Генерал-майор Кънев: Военният инструмент остава един от важните за решение на стратегическите национални интереси

Нови командири и ново начало на подготовката в СКС
Генерал-майор Красимир Кънев целуна кръста по време на молебена за здраве
Фото Красимир ТОДОРОВ

Всеки цикъл на подготовка слага ново начало – на нови идеи, на съвременното отчитане на абсолютно

критичната международна среда

за сигурност. С тези думи командирът на Съвместното командване на силите (СКС) генерал-майор Красимир Кънев даде началото на подготовката за 2024 г. в СКС. В началото на церемонията, която се състоя под непрекъснат дъжд на плаца на Мобилната комуникационно-информационна система (КИС) в Горна Малина, генерал-майор Кънев прие воинския строй и рапорта на командира на Мобилната КИС полковник Диана Янева.

Полковник Диана Янева е убедена, че успехът в службата се дължи не на късмет, а на много работа и упоритост

„За мен е изключително удоволствие да присъствам на откриването на подготовката на 2024 г. За голяма част от вас то не е първо, но аз искам да го считате като такова”, изтъкна командирът на СКС. Самият той встъпи в длъжност наскоро – на 26 декември 2023 г.

Генерал-майор Кънев насочи вниманието на строя към международната обстановка. „От стотици километри около нас до хиляди такива виждаме конфликти, които за пореден път показват, че военният инструмент остава един от важните за решение на стратегическите национални интереси. Няма да правя дълбок анализ на стратегическата среда за сигурност и на това

какво се случва в Украйна

какво се случва в Израел, какво продължава да се случва в Сирия, Афганистан, Ирак, Балканите. Но трябва да знаете, че всяко начало на подготовката поставя нови по-високи критерии. Ще разчитам на всички командири и началници, на вас, военнослужещите, които, както и досега, с чест изпълнявате това, което ви е възложено, така че и в бъдеще с вашия труд, с вашия ентусиазъм, с вашата лоялност, да надградите, както в служебен, така и в личен план, житейския си път”, изтъкна командирът на СКС.

Той се обърна и към присъстващите местни ръководители и представители на държавни и общински институции, сред които беше и кметът на община Горна Малина инж. Ангел Жиланов: „Не оставям на последно място и нашите гости, защото знам, че всяко формирование допринася към развитието на съответната община, както и общината, с нейните сили и възможности, допринася за вашето професионално и житейско израстване. Трите мисии на въоръжените сили на Република България са ясно дефинирани. В наши ръце е тяхното изпълнение”.

Командирът на СКС насърчи военнослужещите

Бойното знаме на формированието беше посрещнато с мощно „Ура!”

в бъдещата им дейност: „Смятам, че както и досега ще положите максимални усилия за справяне със задачите през 2024 г., които няма да са по-малко от тези през 2023-та. Не забравяйте, че модулът (по КИС на НАТО – DCM-F, б. р.) ще застъпи в Силите за отговор на НАТО в един период, в който те се трансформират. 2024 година е крайъгълен камък за Силите за отговор на НАТО, които през 2025-та трябва да имат своя нов облик. И аз съм горд, че България, че българските Въоръжени сили и в частност – нашият мобилен модул, ще бъдат едни от първите, които ще тестват новия модел на Силите за отговор на НАТО”.

Генерал-майор Кънев пожела на военнослужещите и семействата им здраве. „Благодаря ви за досегашната служба и на анализа в края на 2024 г.да отчетем нещо, което сме постигнали и което е надградено над досегашната подготовка. Благодаря ви за службата и наистина смятам, че бъдещето е пред вас и успехите нямат алтернатива”, категоричен беше командирът на СКС.

„Отбелязваме началото на една година. Няма да влизам в подробности и в подробен анализ на тази, която измина. Само ще кажа, че се поздравихме с една успешна година. Имаше скептицизъм,

имаше недоверие, имаше и радост

от това, което постигнахме”, каза в словото си полковник Янева. За нея ритуалът също е първи на поста, тъй като зае длъжността командир на Мобилната КИС в края на август 2023 г. Полковник Янева изтъкна: „Всякакви емоции ни сполетяха през тази година. Но накрая, както казах, годината беше успешна. Аз свързвам успеха не с късмет, а с много работа и с упоритост”.

Тя пожела на воините през 2024 г. да запазят същия ритъм и хъс за работа, както и да решават всички проблеми,като прилагат творчество в своята ежедневна дейност. „Бъдете здрави! Пожелавам ви една успешна, ефективна и ползотворна година”, каза командирът на Мобилната КИС. Тя посочи към разположената на плаца техника на формированието: „Пожелавам също на всички от нас тази картинка, която е пред мен от комуникационно-информационна техника догодина да е увеличена и да се радваме на все по-нови и нови комуникации и информационни системи. Бъдете здрави и успех!”.

В словото си началникът на друго формирование от СКС –Националния военен учебен комплекс (НВУК) „Чаралица” полковник Бончо Бонев заяви: „През изминалия период на подготовка беше постигнато много. С гордост мога да отбележа, че

нямаме нито едно провалено мероприятие

Военнослужещите нагостиха учениците с ароматен топъл чай

И причината е една – високият професионализъм на всички военнослужещи и цивилни служители в НВУК. Искрено се надявам, че през новия период на подготовка през настоящата 2024 г., с помощта на СКС, с взаимопомощта, която си оказваме в гарнизон Горна Малина с Мобилна КИС, с ръководството на община Горна Малина ще постигнем още по-високи успехи”. Полковник Бонев пожела на всички военнослужещи и цивилни служители високи професионални успехи през 2024 г., а също здраве и благополучие във всяко едно лично начинание.

По традиция при стартирането на подготовката в СКС свещеноиконом Серафим, който е офицер от запаса, отслужи молебен за здраве. С божията помощ да постигнете успехи, да бъдете гарант за мира в страната ни, обърна се той към военнослужещите и поръси строя със светена вода.

След ритуала ученици от училище „Христо Ботев” в Горна Малина разгледаха експонираната свързочна техника и се упражниха в стрелба с автомат „Калашников”.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани