Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Терем“ започва сглобяването на бойни дронове

[post-views]
„Терем“ започва сглобяването на бойни дронове

Целта е собствено производство на безпилотни летателни апарати

До няколко месеца „Терем – холдинг ЕАД“  започва производството на бойни дронове, съобщи изпълнителният директор на дружеството Калин Димитров.

„Терем“ започва сглобяването на бойни дронове
Това е един от дроновете, които „Терем“ ще започне да сглобява.

Първоначално ще стартира сглобяване на безпилотни летателни апарати от части на външни доставчици, като идеята е по-късно да се овладее и производството им в структури на дружеството. Бойната част (боеприпасът) ще е български и ще се произвежда в завода на „Терем” в Костенец, каза още Димитров. Той е провел срещи с български фирми, които засега произвеждат само планери за дронове.

Опитът от войната в Украйна показва, че обикновено към ударните  дронове се прикрепват стандартни боеприпаси. Според Калин Димитров експерти от дружеството планират производството на муниции, специално пригодени за дронове. Тази задача ще бъде възложена на научно звено, което ще разработва т.нар. умни боеприпаси и различни модификации на безпилотни летателни апарати.

С дрон за 500 евро примерно може да се унищожи бронирана машина за 5 млн. евро. Това сочат изводите от фронтовата зона, коментира Димитров.

По време на посещението си в САЩ военният министър Тодор Тагарев съобщи в отговор на журналистически въпрос, че български фирми вече произвеждат 155-мм снаряди.

Това е един от дроновете, които „Терем“ ще започне да сглобява.

Най-ново

Единична публикация

Избрани