Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Учебната година в СКСО тръгна… по вода

[post-views]
Учебната година в СКСО тръгна… по вода

В Съвместното командване на специалните операции бе дадено началото на подготовката през 2024 г.

При проливен непрекъснат дъжд в Пловдив на 8 януари се състоя церемонията по повод на началото на подготовката на Съвместното командване на специалните операции (СКСО) през 2024 г. Така че може да се каже – Новата учебна година в Специалните сили тръгна… по вода.

Учебната година в СКСО тръгна… по вода
При пороен дъжд – посрещане на знамената на СКСО 
Фото авторът

„Подготовката при нас никога не е спирала. Това е един процес, който е постоянен, за който работим през цялото време. Никога не е достатъчно това, което сме направили, ако искаме да сме в крак със съвременните тенденции и да сме на нивото на най-добрите, с които трябва да се подготвяме и да воюваме заедно, ако се наложи.” Така започна словото си на церемонията командирът на СКСО генерал-майор Явор Матеев. Той посочи, че през 2024 г. предстоят много рутинни и традиционни подготовки и учения както на национално, така и на международно равнище, на нашата територия и на териториите на нашите съюзници от Алианса или на приятелски държави.

Командирът на СКСО изрази увереност, че за първи път през 2024 г. ще бъдат сертифицирани Тактически групи за специални операции, които от следващата година да застъпят в дежурство, но вече към Регионалното командване на специалните операции, което България и Румъния изграждат. Точно в този аспект, продължи генерал-майор Матеев, ни предстои изключително отговорна задача да финализираме международния договор с Румъния, така че да бъде подписан и ратифициран и от наша страна. И да може своевременно заедно с нашите колеги да започнем процесите, свързани със сертификацията и на тактическите групи, и към края на годината –  на самото Регионално командване. Така че от следващата година този ангажимент да е вече факт, който сме поели във връзка с новия модел на Силите за НАТО.

През 2024 г. ще продължим и изпълнението на задачата, свързана с охраната на държавната ни граница с Турция заедно с колегите от МВР и Гранична полиция, за недопускане на нелегалното навлизане на мигранти на територията на страната. Продължава и участието ни в мисии и операции зад граница и най-вече нашето участие  с контингент, с щабни офицери и със старши национални представители на ротационен принцип да изпълняваме съюзните ни ангажименти с действия като Специални сили, каза още генерал-майор Явор Матеев.

Накрая на приветствието си той пожела на всички със същите упоритост, енергия и професионализъм да продължават и през 2024 г. да вярват на командирите си, на началниците си и на другарите си в строя. За да може на всички нива като един юмрук да се подготвят и да изпълняват служебните си задължения.

Молебен за успех и благополучие на личния състав отслужи ректорът на Православната духовна академия в Пловдив д-р Добромир Костов.

Прочетено бе благодарствено писмо от д-р Янко Янков –  директор на Районния център за трансфузионна хематология в Пловдив, за безвъзмездните кръводарителски акции в СКСО през 2023 г. Със заповед на министъра на отбраната с плакет бе награден капитан Иван Иванов за постигнатите резултати в служебната му дейност и по повод на 50-годишния му юбилей. Със заповеди на командира на СКСО за проявено чувство на отговорност и във връзка с 50-годишнината й бе отличена с предметна награда младши сержант Валентина Александрова, с плакет бе награден и цивилният служител Богдан Харизанов за проявения от него професионализъм и във връзка с 60-годишнината му. Генерал-майор Матеев връчи подполковнишките пагони на повишения във военно звание майор Петър Влахов. И след церемонията дъждът продължи със същата сила. Така започна подготовката в СКСО през 2024 г.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани