Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Австрийският вътрешен министър Герхард Карнер е за запазване на ветото за Шенген на този етап

[post-views]
Австрийският вътрешен министър Герхард Карнер е за запазване на ветото за Шенген на този етап

Австрийският ежедневник „Пресе“ публикува интервю на министъра на вътрешните работи Герхард Карнер за политиката на австрийското правителство, в което министърът се спира на актуални вътрешнополитически и външнополитически проблеми.

В равносметката за свършеното Карнер изрази желанието си да бъде запазено ветото срещу разширяването на Шенген с Румъния и България, но не поставя конкретни условия, отбелязва австрийската новинарска агенция АПА, обобщавайки интервюто. Пълното приемане на двете държави в Шенгенското пространство според него ще е грешка „в днешната фаза“ и продължава. „Граничният контрол между държавите е необходим“, добави той.

Позицията на Карнер е, че разширяването не зависи само от Румъния и България. На въпроса какви критерии трябва да изпълнят двете държави за това, той казва: „Не става дума само за Румъния и България. Цялата миграционна система е в безпорядък. Не съм аз този, който раздава оценки в посока на Румъния и България. Застъпвам се на европейско равнище за функционираща система. А това ще стане само ако външната граница е защитена. Това също е съществена част от на новия пакт за убежище и миграция, за който ЕС се договори и който сега трябва да приведем в действие. Само тогава може да има пълна свобода на движение в ЕС“.

С Румъния и България „направихме крачка напред с въздушния Шенген, а и с морския Шенген. И трябва да продължим да напредваме стъпка по стъпка“. Не е задача на Австрия да съставя график или да създава правила. „Работата на Комисията е да гарантира, че цялостната система работи“. Австрия има голям принос в тази област, принос за „раздвижване на нещата. Преди известно време щеше да е немислимо държавните и правителствените ръководители единодушно да решат да финансират съвместно защитата на външните граници. Преди година щеше да бъде немислимо и сключването на пакт за убежище и миграция“, обобщава Герхард Карнер.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани