Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ВВМУ със система за проследяване на космически спътници

[post-views]
ВВМУ със система за проследяване на космически спътници

Отбелязаха 143-тата годишнина от основаването на Морската академия

Във Висшето военноморско училище във Варна завърши монтажът на система за проследяване на космически спътници. До дни ще бъде открит и нов дълбоководен комплекс, обяви началникът на училището флотилен адмирал проф. Боян Медникаров по време на тържеството по случай 143-тата годишнина от основаването на Морската академия.

В равносметката си за 2023 г. флотилен адмирал Медникаров я определи като „предизвикателна“. По думите му в цяла Европа има тенденция на преливане на младите хора от морските професии към IT индустрията. Той изрази гордостта си, че във ВВМУ тази тенденция е предвидена и в училището е направен много голям напредък в дигиталната сфера, включително с предстоящото разкриване на нови специалности, свързани с изкуствения интелект, дигиталната трансформация, космическите инженерство и технологии.

Като сериозни успехи за 2023 г. началникът на ВВМУ отчете дипломирането на първия випуск военни лекари, както и успешното приключване на първата мисия на научноизследователския кораб „Св. св. Кирил и Методий“ до Антарктида. Той подчерта, че чрез кораба училището е успяло да реализира и много сериозен подем в плавателната практика на курсантите.

Бяха поднесени цветя на барелефите в Алеята на преподавателя и на паметника на патрона на училището. Последва тържествено събрание, на което със заповеди на министъра на отбраната и на началника на отбраната бяха наградени военнослужещи, курсанти и цивилни служители от Морското училище.

Сред гостите на празника бяха министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева, заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, представители на местната власт, ректори на университети, офицери, представители на морската общност.

Контраадмирал Михайлов посочи, че изкуственият интелект може да навлиза навсякъде, но и съвсем древните и тривиални заплахи, каквото е минното оръжие, също продължават да са валидни. Неговото послание към курсантите и екипа на училището беше, че традициите трябва да се помнят, спазват и продължават. Грамотността е важна, но и изграждането на характер, на отговорни мислещи хора е от значение, подчерта командирът на ВМС и пожела на младежите да изграждат у себе си чувството за чест, достойнство и готовност да отдадат себе си на Родината.

ВВМУ е символ на достойнство, висок стандарт, а вече и на иновациите, посочи министър Стойчева. По думите й училището е един от примерите за развитие на нови образователни програми, включително в областта на съвременните технологии.

Като емблема на Варна определи ВВМУ кметът на града Благомир Коцев. На събранието бе прочетен поздравителен адрес от президента Румен Радев. Освен това бяха връчени награди на военнослужещи, цивилни служители и курсанти от министъра на отбраната и началника на отбраната. Отличията са за съществен принос за утвърждаването на авторитета на ВВМУ. В рамките на честванията бе удостоен с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. По-късно той освети новопридобития научноизследователски катер „Асен“.

Най-ново

Единична публикация

Избрани