Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Видеодневник ще документира действията на учените

[post-views]
Видеодневник ще документира действията на учените

Третата група участници в 32-рата Национална антарктическа експедиция потегли от София. Те тръгнаха от Терминал 2 на Летище София по маршрута София–Рим–Буенос Айрес–Рио Гайегос–Пунта Аренас–о. Кинг Джордж–о. Ливингстън.

По план от чилийското пристанище Пунта Аренас на брега на Магелановия проток групата лети за о. Кинг Джордж, съседен на о. Ливингстън, където е разположена българската станция. „Полетът е със самолет, нает от Южнокорейския полярен изследователски институт (КОPRI). Те са ни отпуснали места. Когато имаме научноизследователски кораб и можем да оказваме помощ на доста повече полярни държави, съответно и ние получаваме помощ“, каза ръководителят на експедицията проф. Пимпирев.

По последната отсечка от маршрута между двата острова групата е превозвана с научноизследователския кораб „Св. св. Кирил и Методий“.

„В базата всичко е наред, вдигнаха и българското знаме. Радвам се, че разтоварването продължава с пълна пара от кораба. Беше се забавило за известно време заради „ледена супа“ на брега, но сега всичко е наред“, обясни той и припомни, че базата е открита преди повече от 30 години.

В групата са доц. Борис Цанков – консултант по изграждането на ново водопроводно и канализационно трасе в района на Българската антарктическа станция „Св. Кл. Охридски“, инж. Олег Василев – логистик, Емил Граничаров – журналист от БТА, Ивайло Янков – готвач, Милчо Дундаков – механик, гл. ас. д-р Ралица Събева – геолог, доц. д-р Тихомир Стефанов – ихтиолог и инж. Цветан Паров – физик. Към групата в Пунта Аренас ще се присъедини Марк Ървайн от Великобритания, който ще работи на българската станция по научен проект на Silicones Europe.

„Когато ми предложиха, веднага казах „да“.“ Винаги съм си представял, че отивам там, може би като моряк, но сега се откри шанс през БТА и веднага приех“, каза Емил Граничаров. Той ще прави видеодневник и снимки на научните изследвания, за да стане ясно какво правят учените всеки ден. Следващата група участници в експедицията ще отпътува на 26 януари. Част от нея ще са проф. Пимпирев и още петима души.

Най-ново

Единична публикация

Избрани