Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Водосвет на бойните знамена беше отслужен на Богоявление

[post-views]
Водосвет на бойните знамена беше отслужен на Богоявление

Поздрави към военнослужещите отправиха министърът на отбраната Тодор Тагарев и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Тържествен богоявленски водосвет на бойните знамена, флаговете и знамената светини на Българската армия бе отслужен на 6 януари пред Паметника на Незнайния воин в София от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний. На ритуала присъстваха президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев, министър-председателят акад. Николай Денков, министърът на отбраната Тодор Тагарев, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, генерали и офицери, народни представители, представители на местната власт и на военно-патриотични и родолюбиви организации, общественици и граждани.

Пред военните медии министърът на отбраната Тодор Тагарев поздрави военнослужещите по повод на светлия християнски празник и пожела през новата година да бъдат живи и здрави, благополучни със семействата си и да могат да отделят цялото необходимо внимание, за да се готвят да защитават родината. Министър Тагарев постави акцент върху това, че в настоящия момент Българската армия върви нагоре като изисквания, като ресурси, които заделяме за армията, като равнище на подготовка, повишение на оперативната съвместимост. „Въоръжените сили, които сме си пожелали, бяха написани още в доктрината от 1999 г., но започваме да ги виждаме – Въоръжени сили, които са комплектовани с добре подготвени мотивирани военнослужещи, мъже и жени, които са добре оборудвани, които се чувстват уверени в равнището на подготовката, която имат и заслужават уважението на нашите съюзници“, изтъкна той.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов пожела на всички военнослужещи и цивилни служители на Българската армия и Въоръжените сили здраве, вяра и оптимизъм. „Виждате, че нещата започват да се случват в армията. 2025–2026 г. ще бъдат времето, когато ще видим новия облик на Българската армия.“ Това каза адмирал Ефтимов и допълни, че трябва да се пазят хората и трябва да се набират нови хора, за да има подготвен, отговарящ на съвременните изисквания личен състав. „Трябва да имаме съответните политики, да се мисли за социален пакет, да се мисли за задоволяване на нуждите на военнослужещите, на техните семейства и това да стане национален приоритет“, каза още началникът на отбраната.

В столицата водосвет беше отслужен на знамената светини на Тринайсети Рилски пехотен полк, Петнайсети Ломски пехотен полк, Двайсет и трети Шипченски пехотен полк, Трийсети Шейновски пехотен полк, Шести Търновски пехотен полк, Двайсет и четвърти Черноморски пехотен полк, Двайсет и пети Драгомански пехотен полк и щандарта на Първи конен полк, както и бойните знамена на Националната гвардейска част, Военната академия „Г. С. Раковски“, военните формирования 44510 – София, 22320 – Божурище, 28860 – Горна Малина, 42600 – Мусачево, 24900 – Враждебна, и на представителните знамена на видовете въоръжени сили. Бяха поднесени венци и цветя пред Паметника на Незнайния воин в знак на преклонение пред паметта на загиналите за свободата и независимостта на България.

Най-ново

Единична публикация

Избрани