Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Бляскава церемония за шампиони

[post-views]
Бляскава церемония за шампиони

Наградени бяха призьорите от държавните военни шампионати през 2023 година.

На тържествена церемония в зала „Съединение“ на Регионалния исторически музей в Пловдив бяха наградени най-добрите военни спортисти за 2023 г. Тимът на Съвместното командване на специалните операции (СКСО) е на първо място в крайното комплексно отборно класиране в държавните военни шампионати, следван от представителите на ВВС и на Сухопътните войски. Първи в комплексното индивидуално класиране при мъжете е младши сержант  Неделчо Василев, а при жените е младши сержант Ваня Гатева, и двамата от СКСО.

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов и футболист №1 на България за всички времена Христо Стоичков връчиха купата на отбора победител на командира на СКСО генерал-майор Явор Матеев. Награден бе и треньорът на тима капитан Стефан Николов. Отличени бяха и други състезатели, представили се успешно в шампионатите, както и военнослужещи, допринесли за техните успехи.

От името на министъра на отбраната Тодор Тагарев военните спортисти поздрави заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов. В словото си той заяви, че обстановката, в която живеем, изисква военните способности на държавата да бъдат повишавани и издигани на ново равнище. „Когато говорим за модернизацията на Въоръжените ни сили, не трябва да забравяме, че най-важният ни капитал са хората. Физическата подготовка и физическата дееспособност на военнослужещите са част от боеспособността и подготвеността. Това, което днес наблюдаваме по фронтовете на две войни, показва, че тези, които са подготвени, те побеждават. Спортът формира воля, дисциплина, амбиция, изгражда чувство на доверие и взаимопомощ. Във военните дисциплини е важно военнослужещите чрез спорта да формират тези качества и да ги предават на подчинените си“, каза още заместник-министърът на отбраната.

Поздрави към военните спортисти поднесе и Христо Стоичков.  Генерал-майор Явор Матеев благодари на МО и всички структури за създадените условия за честно и безпристрастно провеждане на държавните военни шампионати. Трудът и дисциплината, подчерта той, са в основата и на воинската професия, и на отличните резултати в спорта.

Христо Стоичков получи специална награда от СКСО за активно и дългогодишно сътрудничество, изключителен принос към утвърждаването и развитието на армейската кауза и издигане на престижа на българския спорт и авторитета на България. За проявен висок морал, воля, спортен дух и професионализъм специална награда получи старшина Мирослав Павлов. През 2022 г. той претърпя сериозен инцидент при парашутен скок и бе няколко седмици в кома, като вече се възстановява.

Но да представим накратко индивидуалните комплексни победители.  Младши сержант Ваня Гатева е оператор на свързочна машина. От 2007 г. служи в Специалните сили, а от 2009 г. участва във военните шампионати. Трета година поред е първа в комплексното класиране.  А на тактическата стрелба побеждава в последните четири години. Първа е през 2023 г. и в стрелбата с пистолет.

Младши  сержант Неделчо Василев е постъпил в армията през 2017 г. Преди това е тренирал академично гребане – скиф. Бил е четвърти и пети на европейски и световни първенства. За него най-ценен е бронзовият медал в състезание за Световната купа при мъжете в Словения. Допада му, че спортът е застъпен в армията, тренира и в извънработно време. Двамата с Ваня Гатева са категорични, че най-важна е отборната победа, а не те да са първи в индивидуалното класиране.

А церемонията в Пловдив може да се нарече и звездна. На нея бяха още носителят на два златни медала от една олимпиада и петкратен световен шампион Николай Бухалов, европейската шампионка в отборното класиране по шахмат през 2023 г. Виктория Радева, международният футболен съдия от близкото минало Атанас Узунов,  вицепрезидентът на федерацията по таекуондо, международен съдия, треньор и инструктор Костадин Димитров – сега кмет на Пловдив, и други известни спортни деятели. А това заедно с предметните награди и музикалните поздрави на оркестъра на СКСО бе едно истинско, заслужено признание за успехите на военните спортисти.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани