Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Оръдия Bushmaster, ракети Javelin и още броня. С какво ще са въоръжени новите „Страйкър“ за армията

[post-views]
Оръдия Bushmaster, ракети Javelin и още броня. С какво ще са въоръжени новите „Страйкър“ за армията

Договорът със САЩ за доставка на 198 машини за армията е подписан. Опозицията обаче твърди, че машините са в пъти по-скъпи, а дори не са бронирани. „Страйкър“, които София купува, наистина са поскъпнали при преговорите, но за това има причини – ще се сглобяват в България и ще са модерно въоръжени.

Допълнителни 422 млн. лв. С приблизително толкова са поскъпнали машините за сухопътните сили „Страйкър“ (Stryker), които България купува от САЩ, в рамките на преговорите по сделката. Тя беше сключена в края на 2023 г., след като години наред проектът за модернизация на сухопътните войски се движеше неуспешно.

Основните причини за поскъпване на машините са допълнителни изисквания на командването на българската армия към първоначалната оферта – машините да се сглобяват в България, да бъдат подсилени с допълнителна бронировка, въоръжение и средства за разузнаване и комуникация. Това се разбира от отговор на министъра на отбраната Тодор Тагарев на въпроси на председателя на комисията по отбрана в парламента Христо Гаджев (ГЕРБ) от края на ноември 2023 г.

Документът разкрива подробности с какво въоръжение ще разполагат новите машини за пехотата – информация, която не беше публична. Те ще бъдат допълнително бронирани, ще има мощни и скорострелни оръдия Bushmaster XM812, противотанкови ракети Javelin и системи за комуникация, с които се предават разузнавателни данни в реално време, включително от и към новите изтребители F-16, които България купи и очаква от САЩ.

Парламентът одобри сделката със САЩ през ноември и през декември 2023 г. ратифицира междуправителствен договор. Той слага началото на първото от 30 години превъоръжаване на Сухопътните войски на Българската армия.

С покупканата на 198 бойни и спомагателни машини, 183 от които са от фамилията „Страйкър“, България трябва да оборудва механизирана бригада. Това е един от ангажиментите на страната към НАТО. Те струват около 2.5 млрд. лева, заедно с необходимите боеприпаси и ракети Javelin. Плащането е разсрочено между 2023 и 2027 година. Първата вноска от 263 млн. долара е внесена в края на 2023 г.

Доставката ще започне през 2025 г.

Освен че машините ще бъдат асамблирани и тествани в България, технологията за бронята ще бъде предоставена на българска компания, както и боеприпасите.

Какво ще е оборудването, кое с колко е оскъпило сделката и как информацията за всичко това опровергава твърдения на опозицията, която е против договора за модернизация на сухопътните войски – отговорите са в следващите редове.

Въоръжение, способности и кое с колко оскъпява сделката

Към основната покупка на сухопътни военни машини се прибавят следните способности, които оскъпяват сделката:

  • 70 млн. долара, защото машините ще се сглобяват и тестват в България.
  • 50,6 млн долара за комуникационно и информационно оборудване.
  • 48 млн. долара за допълнителна броня за всички 183 бойни и специални машини „Страйкър“. Тези брони също ще се произвеждат в България.
  • 33 млн. долара за допълнително оборудване за разузнавателните машини.
  • 11.2 млн. – интеграция на ракетите Javelin
  • 31,5 млн. – нови куполи за разузнавателните машини, монтаж, резервни части и обучение
  • 4 млн. долара – повече спомагателни машини и полеви работилници.
  • 33 млн. долара за оръдия Bushmaster XM812.
  • 6,5 млн. долара. за оборудване за минно почистване.
  • 8 млн. долара повече за обучение заради поисканите нови системи и оръжие.

Броня за всички

Освен гореописаното оборудване и въоръжение в първоначалната оферта не е имало цени и за системи за управление на боя (Battle Management System – BMS), специализирано медицинско оборудване и допълнителни комуникации. Те са добавени в договора, като медицинското оборудване ще е същото, като на американската армия.

В началото е била предвидена само решетъчна броня за кумулативни снаряди, затова е поискана допълнителна бронировка за всичките „Страйкър“. Технологията за бронята ще бъде предоставена на България. Поискано е и противотанковият комплекс Javelin да се монтира на куполите на бойните машини, вместо да е вътре. Заради всички поискани системи за оптично и радиолокационно разузнаване се е наложило да бъде заменен куполът на машините за разузнаване.

Основната бойна сила в проекта за инвестиционен разход са 90 броя машини „Драгун“ или XM1296 Infantry Carrier Vehicles – Dragoon (ICVD).

Все още не е ясно какви ще са куполите на машините. Последната модификация на XM1296, която се прави от консорциум от Ошкош (Oshkosh Defense), използва купол на израелската компания Рафаел. В по-ранно съобщение на Държавния департамент на САЩ, което включва всички разрешени за продажба артикули, няма куполи.

В този списък не бяха включени и скорострелните оръдия Bushmaster XM81 с които от 2022 г. се модернизират машините „Страйкър“ на САЩ.

Повече спомагателни машини

По време на разработването на проекта за договора със САЩ са променени броят и типът на спомагателните машини от 12 на 15 и са добавени 6 машини за зареждане на гориво. Увеличен е броят на полевите работилници.

Базата на машините „Страйкър“ се развива и модернизира постоянно. През юни 2023 г. армията на САЩ направи поръчка за 712,3 млн. долара за 300 машини „Страйкър“ DVHA1.

Според министър Тодор Тагарев е възможно придобиването на още машини от фамилията „Страйкър“ – за радиоелектронна война, за непосредствена противовъздушна отбрана и други – „за докомплектуване на механизирана бригада“.

Митове и обвинения от опозицията

Информацията за способностите и въоръжението за новите мащини за пеходата, предоставена от министъра на отбраната, опровергават твърдения на депутати от “Възраждане”, че „Страйкър“ не са бронирани и са „на една мина живот“ и на Румен Гечев от БСП, че ще трябва да внасяме “боеприпаси с калибър, който не произвеждаме”.

Твърдението на бившия министър Красимир Каракачанов, че “САЩ ни продават „Страйкър“ на 3 пъти по-високи цени, стар модел, който не отговаря на изискванията за бронезащита и е свален от въоръжение”, също се оказва невярно. Борислав Гуцанов (БСП) извади същия аргумент, за да поиска дори оставката на министъра на отбраната Тодор Тагарев отново преди дни, макар и по друг повод. Твърдеше се, че към проекта няма никакъв „офсет“ – тоест нищо от дейностите няма да се извършва в България, което също не отговаря на истината.

В отговорите на Тагарев се казва, че през май 2022 г. е изпратено до правителството на САЩ писмо заявка за цени и наличности (LOR for P&A) за бойни и специални машини от фамилията „Страйкър“. Отговорът от САЩ е получен в България на 24 януари 2023 г. Прогнозната стойност е 968 178 208 щатски долара. Отбелязва се, че това не е официална оферта, а информация на база предишни сделки за въоръжение, сключвани от САЩ. Цените на исканите бойни и спомагателни машини и оборудване са съизмерими с тези, които са предлагани от компании в отговор на искане за информация, показва анализът на българската армия.

История на проекта

Сключеният междуправителствен договор със САЩ за „Страйкър“ в края на 2023 г. отпушва проекта за модернизация на сухопътните сили на българската армия, който се движеше неуспешно повече от десетилетие.

През 2018 г. парламентът одобри проект за покупка на 150 бронирани машини за пехотата. Той беше предшестван от дълъг процес на събиране на информация от държави и фирми производители. През 2021 г. Министерството на отбраната прекрати процедурата, тъй като „ценовите предложения на двете фирми, допуснати до втория етап, значително превишават рамката, утвърдена от НС“. Министър на отбраната тогава е Красимир Каракачанов, а премиер – Бойко Борисов.

Тогава очаквано се оказа, че и двете подадени оферти в конкурса – на финландската фирма „Patria“ и на европейското подразделение на мултинационалната „General Dynamics“ (с предимно американско участие), надвишават тогавашния таван от близо 1.5 млрд. лева.

По неофициална информация офертите на двете фирми, достигнали до финален етап, бяха за около 1,7 млрд. лв. при предвиден тогава разход от 1,22 млрд. лв.

Двете фирми твърдяха, че могат да се намерят начини да влязат в планирания бюджет на МО. Част от участниците в процедурата предлагаха преговори правителство-правителство. Вариантите бяха преговорите да продължат или парламентът да гласува повече пари, но МО смени подхода и предложи нов проект на база вече получената информация – междудържавно споразумение със САЩ.

Източник: svobodnaevropa.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани