Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Русия е извършила 626 химически атаки от началото на войната, заявиха украинските въоръжени сили

[post-views]
Русия е извършила 626 химически атаки от началото на войната, заявиха украинските въоръжени сили

Русия е извършила 626 химически атаки в Украйна от началото на мащабната война, според публикация на командването на силите за поддръжка на украинските въоръжени сили във Фейсбук, цитирана от Укринформ.

„Силите за отбрана са регистрирали 626 случая на използване от Руската федерация на боеприпаси, снабдени с отровни химикали. От тях 51 случая са регистрирани само през януари тази година“, се казва в поста.

Всеки ден се регистрират до десет случая на използване на химикали.

Най-често противникът използва гранати, като например К-51 и РГР, които се хвърлят от дронове. Използват се обаче и самоделни взривни устройства, снабдени с дразнещи вещества. Регистриран е и артилерийски обстрел със снаряди, съдържащи опасни химически вещества.

На 14 декември 2023 г. Украйна регистрира използването на нов тип специални газови гранати РГ-ВО, съдържащи химическото вещество CS (хлорбензалмалонодинитрил – бел. ред.).

Около 36 случая на използване на опасни химически вещества са документирани и изпратени за разследване в рамките на наказателно производство от групи за радиационно, химическо и биологическо разузнаване от военните части на Командването на силите за поддръжка и Службата за сигурност на Украйна.

Според Института за изследване на войната 810-а пехотна бригада на руския Черноморски флот е потвърдила, че умишлено използва химически оръжия срещу украинските сили в явно нарушение на Конвенцията за забрана на химическите оръжия, по която Русия е страна, отбелязва Укринформ.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани