Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Дезинформацията, екологичните рискове и икономическата несигурност ще обсъжда премиерът акад. Денков в Давос

[post-views]
Дезинформацията, екологичните рискове и икономическата несигурност ще обсъжда премиерът акад. Денков в Давос

Министър-председателят акад. Николай Денков ще вземе участие в Световния икономически форум, който събира международния политически и финансов елит в швейцарския алпийски курорт Давос. В центъра на дискусиите тази година са идеи и стратегии, свързани с икономическа несигурност, екологични рискове, изкуствения интелект и противодействието на дезинформацията.

Участието на премиера идва в контекста на военните конфликти в Украйна и Газа и нарастващите глобални предизвикателства, отразени в Доклада за глобалните рискове през 2024 г. Анализът подчертава необходимостта от нови подходи и решения в справянето с тях. Според доклада, дезинформацията е един от най-големите краткосрочни рискове, докато екстремните метеорологични условия се издигат като ключов дългосрочен проблем.

Българският премиерът ще вземе участие във форума, където тези и други въпроси ще бъдат обсъдени от световни лидери и експерти от различни области. Акад. Николай Денков ще участва в серия дискусии и лични разговори. Мотото на срещата в Давос тази година е „Възстановяване на доверието”. „Темата е директен отговор на ерозията на доверието, която се забелязва в обществата и между нациите“, смята министър-председателят акад. Денков.

Над 2 800 участници, включително около 60 държавни и правителствени ръководители, ще вземат участие във форума в Давос. Сред водещите политически лидери ще бъдат френският президент Еманюел Макрон, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и китайският премиер Ли Цян. Съединените щати ще бъдат представени от държавния секретар Антъни Блинкен. Очаква се присъствие и на новоизбрания президент на Аржентина Хавиер Милей.

Източник: МС

Най-ново

Единична публикация

Избрани