Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Тази година е решаваща за Европа и за Запада, залозите са големи, заяви белгийският премиер Александер де Кро

[post-views]
Тази година е решаваща за Европа и за Запада, залозите са големи, заяви белгийският премиер Александер де Кро

Тази година ще бъде решаваща за Европа и за Запада, залозите са големи, заяви белгийският премиер Александер де Кро в реч пред евродепутатите в Страсбург по повод началото на Белгийското председателство на Съвета на ЕС.

Нашите демокрации и свободата ни ще бъдат подложени на изпитание не само с изборите за Европейски парламент, но и за президент в САЩ, посочи той. По неговите думи, ако Доналд Тръмп се върне в Белия дом, Европа наистина ще трябва да се справя сама. Като европейци не трябва да се страхуваме от тези възможности, а трябва да направим така, че да можем да разчитаме повече на себе си и да бъдем по-самостоятелни, заяви Де Кро.

Той призова да се запази единството и съпричастието с Украйна, и да продължи военната подкрепа за силите на Киев. По неговите думи, докато САЩ разглеждат този въпрос геостратегически, за Европа той е екзистенциален.

Едно от най-големите предизвикателства е запазването на силата на европейската икономика, отбеляза Де Кро. Той призова ЕС да се подготви за очакваното бъдещо разширяване. Трябва да положим усилия, за да осигурим възможността европейското семейство да се разрасне, настоя белгийският премиер.

По неговите думи изпълнението на условията за присъединяване към ЕС трябва да се следи постоянно, дори и след като дадена страна стане част от европейското семейство. Де Кро заяви, че председателството ще продължи работата по процедурите по чл. 7 от Договора за ЕС (срещу Полша и Унгария).

Белгийският премиер настоя, че ЕС е длъжен да подкрепя Украйна срещу руското нападение, както и Израел и палестинците в търсенето на траен мир. Европа има най-вече задължението да направи така, че да бъде по-свободна за бъдещите поколения, обобщи Де Кро.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани