Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Швейцария прие да е домакин на мирна среща за Украйна

[post-views]
Швейцария прие да е домакин на мирна среща за Украйна

Швейцария ще е домакин на световна мирна среща за Украйна. Затова се споразумяха президентите на двете страни Виола Амерд и Володимир Зеленски в швейцарската столица Берн. Инициативата е част от дипломатическите усилия на Киев да събере достатъчно подкрепа за мирната формула на Зеленски, която бе представена на започналия в Давос глобален икономически форум.

Мирната среща за Украйна ще е на ниво държавни лидери, като в нея ще бъдат поканени страни, които зачитат териториалната цялост на страната. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски на пресконференция с швейцарския си колега Виола Амерд.

Володимир Зеленски – президент на Украйна:

„Благодарен съм на президента и неговия екип, че споразумението. Нашите екипи още от утре започват работа по организирането на Световната лидерска среща в Швейцария“

Швейцария е сред малкото държави, която не е изпратила военна помощ на Украйна, но пък подкрепи и въведе наложените от Запада Санкции срещу Русия. Исторически ход, с който Берн сложи край на дългогодишния си неутралитет по отношение на международните конфликти.

Виола Амерд – президент на Швейцария:

„Искаме да проведем широкаобхватна среща с участието на възможно най-много държави, за да можем да успеем“

Основният въпрос е дали Китай ще получи покана за световната среща за мир за Украйна и ако да дали ще я уважи, защото участието на Пекин е ключово за прекратяването на войната, която неуморно навлиза в третата си година.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани