Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

През последните 24 часа над Тайванския проток са прелетели 10 китайски военни самолета, съобщи Тайпе

[post-views]
Над 20 китайски военни самолета са приближили Тайван, съобщи Тайпе

Тайванското министерство на отбраната съобщи, че през последните 24 часа над Тайванския проток са прелетели 10 китайски военни самолета, предаде Ройтерс.

Тази нощ ведомството заяви, че Китай е подновил военната си активност в протока и че кораби и самолети на китайската армия провеждат „съвместни патрули в бойна готовност“.

Междувременно тайванската президентка Цай Ингвен поиска от правителството, оглавявано от Чан Санчен, да осигури плавно предаване на властта след произведените в събота избори. Кандидатът на управляващата Демократическа прогресивна партия (ДПП) Уилям Лай спечели президентския вот, но ДПП загуби мнозинството си в законодателния орган.

По-рано днес кабинетът на Чан подаде оставка, както предвижда Конституцията. Канцеларията на тайванската президентка заяви, че Цай е поискала от Чан да продължи да изпълнява функциите си и да ръководи екипа си, за да „демонстрира демократичната зрялост на Тайван чрез стабилно предаване на властта“. 

Първото заседание на новия парламент ще се състои на 1 февруари, а победителят на президентския вот Уилям Лай трябва да назначи новия си кабинет на 20 май.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани