Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Адмирал Емил Ефтимов: Ключов е балансът между критичните способности и дългосрочните решения в отбраната

[post-views]
Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов участва в заседание на Военния комитет на НАТО в Брюксел

Необходими са дългосрочни инвестиции и правилно планиране и координация на съюзно ниво

„Намирането на баланс между изграждането на критично необходимите способности и развитието на дългосрочни и устойчиви решения в областта на отбраната е ключово за укрепването на ролята на НАТО като гарант на сигурността в глобален мащаб. Този баланс е от критично значение и за намаляването на риска за своевременно и адекватно изпълнение на съюзните планове за възпиране и отбрана“. Това заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов на заседанието на Военния комитет на НАТО в Брюксел.

Адмирал Емил Ефтимов: Балансът между критично необходимите способности и дългосрочните решения в отбраната е ключов за укрепването на НАТО като гарант на сигурността в глобален мащаб
Адмирал Емил Ефтимов: Балансът между критично необходимите способности и дългосрочните решения в отбраната е ключов за укрепването на НАТО като гарант на сигурността в глобален мащаб

Той беше категоричен, че това поставя още по-високи изисквания към Въоръжените сили и по-специално към степента на тяхната готовност, ниво на подготовка и оперативна съвместимост. „Постигането на такива способности е възможно само чрез дългосрочни инвестиции в отбраната и правилно планиране и координация на съюзно ниво, както и чрез развитие на взаимодействието със страните партньори“, подчерта адмирал Ефтимов.  

На заседанието на Военния комитет началниците на отбраната обсъдиха обстановката в Украйна и възможностите за оказване на подкрепа към страната в рамките на създадения през миналата година Съвет НАТО–Украйна. Отделни сесии бяха посветени на дискусия и анализ на текущото състояние и бъдещото развитие на сътрудничеството със страните партньори от Европа и Азиатско-Тихоокеанския регион.

Заместник-генералният секретар на НАТО Мирча Джоана направи анализ на ситуацията в евроатлантическата зона и очерта приоритетни области, в които ще бъде търсена военна експертиза за подпомагане на вземането на важни политически решения за бъдещето на Алианса и изготвянето на обща декларация по време на предстоящата през юли тази година Среща на върха във Вашингтон, САЩ. В рамките на събитието адмирал Ефтимов проведе двустранна среща с началника на Генералния щаб на Република Турция генерал Метин Гюрак. Бяха обсъдени предприетите действия от страна на черноморските съюзни държави по справянето с морските мини и осигуряването на свобода на корабоплаване, провеждането на учения и други въпроси от двустранното военно сътрудничество.

Най-ново

Единична публикация

Избрани