Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Градим инфраструктура за развръщане на съюзни войски

[post-views]
Градим инфраструктура за развръщане на съюзни войски

Може да ползваме международни фондове по линия на НАТО и ЕС

България ще осигури инфраструктура за развръщане на съюзни войски на наша територия за 6 млрд. евро. Това съобщи министърът на отбраната Тодор Тагарев след завръщането си от САЩ.

„Инфраструктура означава пътища и железопътни линии, които да осигурят бързо развръщане на съюзни войски. Това означава и тръбопроводи и продуктопроводи за горива, складове, както и  инфраструктура за настаняване на тези наши съюзници. Работим по всички тези въпроси, те не са само в компетенциите на Министерството на отбраната“, уточни министърът.

Той поясни, че инфраструктурата ще обслужва отбранителните планове на НАТО, но ще се използва и за граждански цели.

 „Десетки или стотици пъти е дискутирано разполагането на многонационална бойна група на нашата територия. В САЩ говорихме за това как да осигурим по най-добрия начин необходимата инфраструктура като страна домакин и как САЩ могат да помогнат ние да се възползваме от наличните международни фондове за съфинансиране на изграждането ѝ“, поясни министърът на отбраната и добави, че такива програми има по линия на НАТО и ЕС.

„Разговорите текат от много време, но сега имаме много ясни и оразмерени потребности. С приемането на регионалните планове – на срещата на върха във Вилнюс, вече е много по-ясно за какво става въпрос“, посочи още Тагарев и допълни, че имаме готовност да инвестираме около 6 млрд. евро в развитие на пътна и железопътна инфраструктура, като това не е бюджет за отбрана.

Плановете са България да надгради батальонната група на НАТО, разположена у нас, до бригада. Целта е да се гарантира сигурността ни след военната агресия на Русия срещу Украйна. „Има планове всички бойни групи, които са от страните от източния фланг на НАТО, да нараснат до бригадни бойни групи – тоест до около 5000 души. Това ще се случи тогава, когато е необходимо, към момента няма ясен график. Трябва да сме готови да осигурим условия“, посочи министър Тагарев.

По-късно премиерът Николай Денков коментира, че в момента се преговаря и за това, как да усъвършенстваме системите си за противовъздушна отбрана.

Министърът на отбраната съобщи още, че ставаме регионален център за ремонт и поддръжка на бойни машини от типа „Страйкър“.

Част от договора, който страната ни е сключила за доставка на близо 200 машини, предвижда в България да се изгради регионален център за ремонт и поддръжка на бойни машини „Страйкър“.  „Имаме разбиране и от САЩ, и от страна на фирмата, която ще изпълнява договора. Определено е вече, че един от заводите ще е във Велико Търново. В халетата не са правени инвестиции от много години, трябва да ги направим удобни и приятни за работа на нашите работници и да съответстват на изискванията на един такъв световен лидер. Не е вярно, че българските „Страйкър“-и са тройно по-скъпи. Това е теза на опозицията. Машините ще бъдат доставени от средата на 2025 г. до средата на 2028 г.“, заяви Тагарев.

Най-ново

Единична публикация

Избрани