Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Дезинфорадар: „Аз съм българче“ и дезинформацията първа радост е за мене

[post-views]
Дезинфорадар: „Аз съм българче“ и дезинформацията първа радост е за мене

Забраняват стихотворението „Аз съм българче“ на Иван Вазов! Няма начин това бомбастично твърдение да не се е мернало пред погледа ви, ако имате Фейсбук профил или ако наскоро сте преглеждали родните медии. Де що има политик и обществен деец от кремълско-националистическия сегмент, се изказа по темата, която всъщност не съществува. Имам чувството, че ако попитат някои партийни лидери какво мислят за 5-тонния астероид, паднал пред входа на Народното събрание, мигом ще отговорят, че тяхната партия е категорично против това нашата Родина да бъде замеряна с астероиди, но за нищо на света няма да кажат – абе, аз всеки ден ходя на работа в Народното събрание и никакъв астероид не съм видял(а). Е, такъв е и случаят с „Аз съм българче“.

Всичко започна от това, че на сайта на българската секция на Радио Свободна Европа в рубриката „Мнения“ се появи статия от журналистката и социоложка Светла Енчева, която разсъждава за връзката между демографската и мигрантската криза и пише, че „няма как децата на 100 000 имигранти да се почувстват пълноценна част от българското общество, ако са длъжни да учат „Аз съм българче“. Това е всичко! А под статията на Енчева изрично пише: „Становищата, изказани в рубриката „Мнения“, могат да не отразяват позицията на  Радио Свободна Европа“. Друг е въпросът, че изказаното предположение е нелепо – с какво изучаването на „Аз съм българче“ ще попречи за интеграцията на децата на имигрантите? С нищо, разбира се.

Но най-важното е, че в нашата държава учебните програми се определят от Министерството на образованието, а не от журналистически дописки в някакви сайтове. Абсурд е дори и да си помислим, че някой в това държавно ведомство ще тръгне да премахва „Аз съм българче“ от букварите. Е, за томаневерниците все пак се наложи образователното министерство да излезе с категорично съобщение, за да опровергае тази лъжа.

Поуката от цялата тази история е, че голяма част от българите се чувстват уютно в блатото на дезинформацията. Подобни казуси служат за наелектризиране на антиевропейския и антилибералния сегмент от избиратели и за удържането им в лагера на „нашите“. Защото там, зад дувара на националния ни дом, им се привиждат разни митични демони – джендъри, урсули, американци и имгрантски орди, които точат ножа на „Аз съм българче“.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Пламен Димитров

Най-ново

Единична публикация

Избрани