Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

От Министерството на външните работи препоръчват да не се пътува в Западна Норвегия заради оранжев код за очакван силен снеговалеж

[post-views]
От Министерството на външните работи препоръчват да не се пътува в Западна Норвегия заради оранжев код за очакван силен снеговалеж

За оранжев код за опасност от силен снеговалеж за Западна Норвегия, включително в големите крайбрежни градове Берген и Ставангер, предупреждават от Ситуационния център на Министерството на външните работи (МВнР). По данни на Норвежката метеорологична служба се очаква снежната покривка да достигне 40 см до петък. МВнР препоръчва на гражданите да обмислят пътуванията си внимателно, да следят съобщенията за състоянието на пътищата и от транспортните оператори. Препоръчва се да не се използват леки автомобили, освен при крайна необходимост.

Лошото време днес вече доведе до временни прекъсвания на работата на летището в Ставангер. Летището в Берген също обяви, че са възможни закъснения на полети. На гражданите се препоръчва да следят и да се информират за полетите от авиокомпаниите си, допълват от МВнР.

Заради снежната буря от 17 януари в столицата Осло и други райони на Източна Норвегия продължават затрудненията в работата на обществения транспорт. През днешния ден са обявени временни прекъсвания в движението на влаковата линия от столицата до летище Осло, както и по други жп-линии. Летище Осло работи в нормален режим, но се отбелязват закъснения на някои полети. Столичният градски транспорт работи, но със закъснение. Продължават да не функционират някои линии на метрото.

МВнР препоръчва на българските граждани да следват стриктно съветите на местните власти и да се информират редовно за обстановката. 

При необходимост от съдействие българските граждани в Кралство Норвегия могат да се обръщат към българското посолство в Осло на телефона за неотложни случаи: +47 480 89 793. Сигнали може да се подават и на имейл: embassy.oslo@mfa.bg, става ясно от съобщението на Ситуационния център.

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на дирекция „Ситуационен център“: +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или на имейл: crisis@mfa.bg

Препоръчваме на българските граждани, при пътувания, временно или постоянно пребиваване в чужбина, да се възползват от възможността да се регистрират в рубриката „Пътувам за…” на следния адрес: https://mfa.bg/bg/embassyinfo, пишат още на сайта на външното ведомство.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани