Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

С юнски спомен към нови учения

[post-views]
С юнски спомен към нови учения

В 61-ва Стрямска механизирана бригада бе дадено началото на подготовката през 2024 г.

Бригаден генерал Маргарит Михайлов поздрави военнослужещите и цивилните служители с началото на подготовката за 2024 г. 
Фото авторът

През изминалата 2023 г. пред бригадата стояха много и отговорни задачи. Какво мога да кажа за тях в едно изречение? Те бяха изпълнени успешно, в срок и качествено. Така на церемонията в Карлово на 15 януари започна словото си командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Маргарит Михайлов по повод на началото на подготовката във формированието от Сухопътните войски през 2024 г.

Той веднага припомни горещия юни през миналата година. Тогава на полигон „Корен“ едновременно се състояха три батальонни тактически учения –  „Мирен страж“ с 1-ви механизиран батальон, „Огнена дъга“ с 61-ви самоходен артилерийски дивизион и „Стоманен щит“ с 61-ви танков батальон. Първите две учения бяха и сертификации на формированията. Също през юни, достойно бе участието на зенитния дивизион в тактическото учение с бойна стрелба на полигон „Шабла“, в което бяха поразени всички цели. Равносметката е, че за годината общо са били проведени 6 тактически учения с бойни стрелби и още 20 тактически и тактико-специални учения с ротите и батареите от формированията, както и 3 полеви лагера с различните специалисти.

Редом с това представяне по полигоните преминахме и три сертификации за международно участие. В мисия „Алтеа“ на Европейския съюз в Босна и Херцеговина участвахме с два контингента –  от състава на 2-ри механизиран батальон от януари и от юли от състава на 3-ти механизиран батальон. Сертифицирахме и групата за HUMINT за участие в Силите за отговор на НАТО. На международната сцена бригадата се представи достойно. Запомнящи се са участията в учения и подготовки, като тези в Гърция, Грузия и в Тренировъчния център на Силите на САЩ  в Хохенфелс (Германия). Венецът на подготовките бе тактическото учение с бойна стрелба на „Корен“ на механизирана рота и минохвъргачна батарея от 2-ри механизиран батальон, съвместно с механизиран взвод от въоръжените сили на Италия. Тези международни участия и навсякъде, където знамето на 61-ва бригада гордо се  развяваше, показват нашата готовност, нашите подготовка и оперативна съвместимост и съответно –  доверието, което съюзниците имат към нас и към Българската армия, заключи командирът на 61-ва бригада. 

Награди получиха отличили се военнослужещи в спортните състезания

Също така през 2023 г. военнослужещи от бригадата са взели участие в 17 ротации в операцията по охрана на границата с Турция. Общо 1045 военнослужещи са изпълнили 3646 задачи съвместно с органите на ГД „Гранична полиция“. Обобщението бе, че за годината са били проведени общо 6 тактически учения с бойни стрелби и още 20 тактически и тактико-специални учения с ротите и батареите от формированията, както и 3 полеви лагера с различните специалисти. За всичко това бригаден генерал Михайлов изтъкна, че 61-ва механизирана бригада е окомплектована от обучени и подготвени военнослужещи, хора с дух и воля, готови да посрещат предизвикателствата и да се справят с всички задачи от трите мисии на Въоръжените сили.

Командирът на бригадата благодари на личния състав за успешната 2023 г. и очерта приоритетите и основните задачи пред личния състав през 2024 г. А тя ще бъде не по-малко динамична и интензивна от предходната. Ето някои от подготовките и ученията. Тактически учения ще проведат механизиран батальон и зенитен дивизион. Планирани са 5 тактически учения с бойна стрелба и 16 тактически и тактико-специални учения с ротите от формированията. На батальон ISTAR предстоят проверка и оценка на бойните способности по CREVAL на HUMINT  тимове за участие в операцията на стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR).

Накрая на церемонията формирования от бригадата преминаха в тържествен марш

Формирования от ПВО ще участват в съвместната българско-американска летателна тренировка „Тракийска пепелянка-24“, а маневрени и поддържащи формирования –  в съвместна подготовка със силите на СВ на САЩ в Европа на полигоните на бригадата и на учебен полигон „Ново село“. Формирования от бригадата ще бъдат включени и в редица други международни учения.

На церемонията бяха обявени заповеди за назначаване на нови длъжности и повишаване в следващо военно звание на офицери от формированието. Представен бе новоназначеният командир на 2-ри механизиран батальон подполковник Пламен Стефанов.

Прочетени бяха заповеди за награждаване на военнослужещи за постигнати високи резултати в държавните военни шампионати, първенствата от Националната военна спортна федерация, шампионатите в Сухопътните войски и състезания в 61-ва механизирана бригада през 2023 г. За спортисти на годината бяха обявени ефрейтор Пенчо Пенчев от щабния батальон и сержант Даниел Табанджов от 2-ри механизиран батальон. Техни подгласници станаха редник Наталия Лазарова от 61-ви самоходен артилерийски дивизион и редник Гергана Бочева от батальона за логистично осигуряване.

Бригаден генерал Маргарит Михайлов отдаде признание и на командирите, които са осигурили време, методика и са тренирали хората по правилния начин. Той се обърна към всички от строя с думите, че спортът не е за подценяване. И тази прословута фраза „Здрав дух в здраво тяло“ не е изпразнена от съдържание. Всеки един трябва да работи в това направление, подчерта командирът на 61-ва бригада и пожела на личния състав здраве, вдъхновение и просперитет през 2024 г.

Накрая формированията преминаха в тържествен марш. Преди тържеството в Карлово се състоя и подобна церемония в район Казанлък на 61-ва бригада.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани