Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ЕС не планира да се присъедини към кампанията на САЩ за нанасяне на удари по позиции на хусите в Йемен

[post-views]
Напрежение в Близкия Изток – иранската гвардия удари Ирак и Сирия

Европейският съюз не възнамерява да се присъедини към водената от Съединените щати кампания за нанасяне на удари по позициите на хусите в Йемен, предаде ДПА, като се позова на редица дипломати в Брюксел.

Те са казали това пред агенцията във връзка с плановете на ЕС да изпрати военноморска мисия в Червено море, която да гарантира безопасността на търговското корабоплаване, след поредицата атаки срещу товарни плавателни съдове, извършени от свързаната с Иран групировка след началото на войната между Израел и „Хамас“.

Европейският съюз предвижда негови военни кораби да патрулират и ескортират плавателни съдове, преминаващи през Червено море. Те „трябва да могат да свалят приближаващи дронове и ракети“, но силите на ЕС няма да участват в операции на сушата, обобщи един от цитираните дипломати.

Негови колеги добавиха, че военните от европейската мисия ще използват оръжия само за защита на товарни кораби или при самозащита.

Хусите твърдят, че извършваните от тях нападения са в знак на солидарност с палестинците в ивицата Газа и са насочени срещу свързани с Израел кораби. В резултат редица компании започнаха да избягват невралгичния морски път през Суецкия канал и пренасочиха своите товарни плавателни съдове по по-заобиколния маршрут около Африка, посочва ДПА.

В отговор на нападенията Съединените щати, Великобритания и други западни държави нанесоха въздушни удари по няколко позиции на хусите в Йемен. Това повиши още повече напрежението в Близкия изток и засили опасенията от избухване на по-голям регионален конфликт, отбелязва ДПА.

Министрите на външните работи на страните от ЕС ще обсъдят новата мисия на срещата си в понеделник в Брюксел. Очаква се окончателното одобрение да бъде дадено през следващия месец и операцията да започне веднага след това.

Според източници от германското правителството страната планира да участва в мисията с фрегатата „Хесен“.

Операцията вече получи предварително одобрение във вторник.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани