Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Иран провежда военно учение в условията на нарастващо напрежение в региона

[post-views]
Иран провежда военно учение в условията на нарастващо напрежение в региона

Иран обяви днес, че въпреки ескалацията на напрежението в региона успешно е провел учение за противовъздушна отбрана, по време на което са били използвани дронове за прехващане на вражески мишени на територия, която се простира от югозападната до югоизточната граница на страната, предаде агенция Ройтерс.

Вчера Пакистан нанесе въздушни удари срещу, по негови твърдения, сепаратистки бойци на иранска територия. Ударите бяха нанесени в отговор на иранското нападение над друга група бойци, намиращи се на палестинска територия.

Ответните удари бележат връхна точка в напрежението между двете държави през последните години и са знак за ескалиращата нестабилност в целия регион след избухването на войната между Израел и „Хамас“ на 7 октомври.

„Иранските въоръжени сили изпробваха с успех нов метод, при който се използват дронове за локация и прехващане на вражески мишени“, заяви говорител на иранската армия пред държавната „Прес Ти Ви“, цитирана от Ройтерс.

Започналото вчера и продължило два дни учение се е провело на територия, простираща се от Абадан в югозападната провинция Хузестан до Чабахар в югоизточната провинция Систан и Белуджистан, която е гранична с Пакистан и Афганистан.

„Прес Ти Ви“ пояснява, че в учението са взели участие иранските военновъздушни и военноморски сили, авиокосмическите сили и военноморските сили на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция.

Историята на Иран и Пакистан е изпълнена с тежки конфликти, но и двете страни заявяват желанието си да охладят напрежението, покачило се след размяната на удари по-рано тази седмица.

След избухването на войната между Израел и „Хамас“ Иран и милициите, подкрепяни от Техеран, започнаха да нанасят удари по израелски и американски цели в региона, като израз на подкрепа за палестинците в ивицата Газа.

Иран също така нанесе въздушни удари по обекти в Сирия, за които твърди, че се използват от „Ислямска държава“, както и по цели в Ирак, като каза, че там е  поразил израелски шпионски център, добавя Ройтерс.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани