Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Министърът Тагарев: България очаква с голямо нетърпение Ф-16 Блок 70

[post-views]
Брой 3 (2024)

Делегацията на МО в САЩ се запозна с производството на изтребителите

Българското общество очаква с голямо нетърпение самолетите Ф-16 Блок 70. За нас това е огромен проект и сериозно усилие за повишаване на способностите на Въоръжените ни сили. Това заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев след визитата си в САЩ. Заедно с началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов той посети заводите на „Локхийд Мартин“ в Грийнвил, Южна Каролина, за да се запознае с производството на изтребителите Ф-16 Блок 70, предназначени за българските ВВС.

При обиколката в производствената база българската делегация разгледа седем от предназначените за страната ни изтребителя, които се намират в различен етап на производство. По време на кратка церемония министър Тагарев разписа шпангоута на първия изтребител, който ще бъде завършен. България ще бъде втората европейска страна, която ще получи най-съвременната версия на Ф-16.

Министърът Тагарев: България очаква с голямо нетърпение Ф-16 Блок 70
Министър Тагарев се подписа на шпангоута на първия изтребител, който българските ВВС ще получат идната пролет

Първите два изтребителя Ф-16 Блок 70, предназначени за България, ще пристигнат в страната ни през пролетта на 2025 г. Това стана ясно след визитата на министър Тагарев и адмирал Ефтимов в САЩ.

В завода на „Локхийд Мартин“ в Грийнвил, Южна Каролина, те видяха, че първите 7 от общо 8 самолета са в процес на сглобяване.

В завода българската делегация беше посрещната от Орландо Санчес, вицепрезидент и генерален мениджър на Интегриранaта изтребителна група в „Локхийд Мартин“. На срещата присъства и заместник-помощник секретарят на ВВС по въпросите на международното сътрудничество Кели Сейболт.

”Ще имаме 16 самолета и 32 пилоти след изпълнението на договора, заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Освен пилотите 84 души от инженерно-техническия състав ще преминат обучение в САЩ.  Според адмирал Ефтимов решението да се платят и вторите 8 самолета е било правилно. Ако бяхме отложили искането, нещата щяха да се забавят и можеше да ги получим след 2030 г., тъй като търсенето на тези самолети е засилено”, каза още той.

По време на  работното посещение във Вашингтон министърът на отбраната Тодор Тагарев проведе среща със заместник-секретаря по отбраната на САЩ Катлийн Хикс. По време на разговорите беше дадена много висока оценка на двустранното сътрудничество и напредъка, постигнат от България по отношение на модернизацията на Въоръжените сили.

Акцент беше поставен върху помощта на България за Украйна. Освен важността на модернизационните проекти за Сухопътни войски и Военновъздушните сили, бе обърнато особено внимание на необходимостта от изграждане в страната на регионален център за ремонт и поддръжка на бронираните бойни машини от фамилията „Страйкър“.

Обсъдена беше сигурността в Западните Балкани и заплахите, произтичащи от случващото се в Червено море и Аденския залив.

В светлината на предстоящата Среща на върха с домакин Вашингтон и отбелязването на 75-годишнината от основаването на НАТО и 20-годишнината от присъединяването на България, бяха дискутирани и въпроси, свързани с бъдещето на Алианса и ролята и приноса на страната ни в изпълнение на мисиите и задачите на организацията, както и приоритетите на отбранителната ни политика.

В рамките на официалната си програма по време на визитата началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов проведе срещи с представители на военното ръководство на американските въоръжени сили. Той проведе работна среща с председателя на Съвета на началник щабовете на Въоръжените сили на САЩ генерал Чарлз Браун. Двамата обсъдиха широк кръг от теми от взаимен интерес в областта на двустранното отбранително сътрудничество и изпълнението на 10-годишната Пътна карта, подписана между министерствата на отбраната на двете държави. Разгледани бяха и въпроси, свързани със средата за сигурност, предприетите мерки в съюзен формат по укрепването на Източния фланг на НАТО и модернизацията на Българската армия.

Най-ново

Единична публикация

Избрани