Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Михайло Подоляк: Украйна се нуждае от повече оръжия

[post-views]
Михайло Подоляк: Украйна се нуждае от повече оръжия

Михайло Подоляк, съветникът на украинския президент Володимир Зеленски, призовава съюзниците да предоставят на Киев повече оръжия, които да подпомогнат отбранителната кампания на страната му срещу руската инвазия, предаде ДПА.

„Проблемът на този етап от войната е, че количеството на оръжията, дроновете, гранатите или боеприпасите за артилерията не е равномерно разпределен. Това трябва да бъде изравнено“, заяви той пред германския вестник „Билд“.

По думите му е възможен само един сценарий, а именно максимално укрепване на Украйна с високотехнологични оръжия.

Необходими са не разговори, а инвестиции във военното производство, каза той, визирайки „ракети с далечен обсег, безпилотни самолети, гранати или артилерийски боеприпаси. Броят на оръжията трябва да бъде голям“.

Подоляк, който съветва украинския президент Володимир Зеленски, посочи дългия фронт, тъй като страната му се стреми да отблъсне руските сили в няколко посоки, с атаки в няколко направления.

„Цялата фронтова линия е 1300 км, а боевете се водят на 600-800 км“, каза Подоляк.

Той определи настоящата ситуация във войната като трудна, тъй като интензивността на бойните действия да не намалява, независимо от климатичните фактори.

Русия обаче не е постигнала значителен напредък за една година, отбеляза той. „Русия се сражава с голям брой войници, проведена е скрита мобилизация, на фронта е  изпратена много жива сила, концентрирано е много оборудване, и всичко това трябва да бъде унищожено.“

Подоляк заяви, че предполага, че войната според плановете на руския президент Владимир Путин ще продължи, „докато не завладее цялата територия на Украйна, докато не постигне господство в Европа, докато не завладее други постсъветски територии“.

Според Подоляк това е така, защото „човек не влиза в голяма война, след като е унищожил репутацията и отношенията си, ако иска да се задоволи с малко. Това е глупост.“

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани