Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Анджела Родел представя „Случаят Джем” в Ню Йорк

[post-views]
Анджела Родел представя „Случаят Джем” в Ню Йорк

Книгата на Вера Мутафчиева „Случаят Джем”, любима на поколения читатели, която се чете на един дъх, има своя първи превод на английски. В Ню Йорк на 29 януари романа представя преводачката му Анджела Родел, родена в Минесота и носителка на литературната награда „Букър” за превода й на „Времеубежище”. Заедно с писателя Георги Господинов те ще представят един от най-добрите романи на писателката в Rizzoli Bookstore на Broadway.
„Случаят Джем” е политически роман, замислен е като такъв. И това ясно и категорично е заявено още в предговора му, който посочва на читателя политическата теза, която ще защитава неговото съдържание: Нека приемем, че „Източният въпрос” започва не с напредването на Русия към топлите морета и с усилията на Запада да попречи на това напредване, а с усилията на същия Запад да задържи развитието на Европейския изток, изоставяйки го, дори подлагайки го на многовековни мъки. Никога повече – отколкото по времето на случая Джем – не е било така лесно постижимо освобождението на току-що заробените Балкани. Западът пропусна този случай неслучайно. Някои смятат – от лоша сметка. Не е вярно, сметката беше добра…
Дори само за това този необичаен роман, в който има и публицистичен, и научен пласт, и до днес остава актуален със своята фикция за Съда на Историята. А самият „случай Джем” е вписан в основата на политическия триъгълник Католицизъм–Ислям–Православие. И в него най-горчиви са кръстопътищата на човешката душа и вяра. Вера Мутафчиева има дързостта да извади на светло проблеми, които не се отнасят само за XV век, а хвърлят тъмната си сянка върху съвременните отношения между Изтока и Запада.
Като историк авторката е имала пророческата дарба да ни предупреди за последиците от „ужаса и цинизма на историята”. Което увеличава стойността на събитието с превода на романа и представянето му от Анджела Родел и Георги Господинов в Ню Йорк.

Най-ново

Единична публикация

Избрани