Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Китай не харесва това: Уилям Лай става президент на Тайван

[post-views]
Китай не харесва това: Уилям Лай става президент на Тайван

Досегашният вицепрезидент Лай Чин-те, известен в чужбина като Уилям Лай, ще е следващият президент на Тайван. Той е от управляващата Демократична прогресивна партия (ДПП) и получи 40% от гласовете на изборите в края на миналата седмица. На второ място остана Хоу Ю-их от Националистическата партия на Китай („Гуоминдан“ или КМТ) с 33,5%. Според правилата в Тайван няма втори тур на президентския вот, печели този, който има най-много гласове на първия.

Вотът бе наблюдаван внимателно в Китай, тъй като Лай е смятан за привърженик на независимостта, каквато Тайван не е обявявал формално и каквато е нежелана от Китай, който настоява, че островът е негова непокорна провинция. Победата на Лай е безпрецедентна за ДПП – трета поред в кратката 30-годишна демократична история на Тайван. За пръв път след два мандата тази изгряла в края на еднопартийния режим организация няма да предаде властта на по-отворената към Китай КМТ.
Лай обеща приемственост във властта и автономност в решенията на Тайван за диалога с Китай, като допусна, че (противно на твърденията на опозицията) е възможно дори „приятелство“, ако Пекин не държи то да е изцяло по неговите правила. КМТ представяше вота като избор между война и мир, а Тайванската народна партия (ТНП) – като алтернатива за младите и всички други уморени от двупартийния модел, фиксирал се върху разделенията заради Китай.

КМТ и ТНП, която също иска диалог с Китай, опитаха да обединят усилията си и да излъчат общ кандидат под патронажа на откровено прокитайския бивш президент Ма Ин-дзьо (КМТ), но усилията се провалиха. Третият кандидат Ко, с 26% от вота, все пак илюстрира разочарованието и умората от ДПП след осем години на власт. Резултатите на Хоу и Ко заедно надхвърлят 50% от вота, макар да не е известно дали този резултат би се възпроизвел при единен кандидат.
Тайван се демократизира в последните три десетилетия и докато КМТ и ДПП се редуват, те са въвлечени в сложен баланс с гиганта от другата страна на Тайванския проток.

Най-ново

Единична публикация

Избрани