Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

КНСБ е против тавана от 12 заплати при пенсиониране на работещите в държавните фирми

[post-views]
КНСБ е против тавана от 12 заплати при пенсиониране на работещите в държавните фирми

КНСБ се обяви против внесените промени в Закона за публичните предприятия, с които се въвежда „таван“ от 12 заплати при пенсиониране на работещите в държавните фирми. Вносители на текстовете са депутати от „Продължаваме промяната-Демократична България“.

Синдикатът изпрати специално становище до председателя на парламентарната социална комисия Деница Сачева, в което се посочва, че поставянето на горна граница на обезщетението при пенсиониране в публичните предприятия е атака срещу колективното трудово договаряне. 

Според Кодекса на труда при прекратяване на трудовото правоотношение поради придобиване на право на пенсия работодателят изплаща обезщетения според трудовия стаж в предприятието, които в общия случай са две брутни заплати, а при стаж повече от 10 години през последните 20 години при един и същ работодател обезщетението е шест заплати. Тези обезщетения обаче са минимални и може да бъдат предвидени и по-големи размери в акт на Министерския съвет или в колективен трудов договор. 

В мотивите на вносителите се посочва, че има случаи, в които те достигат огромни суми до 20-30 заплати, и дават пример с предприятието „Ръководство на въздушното движение“.

От КНСБ акцентират, че това предприятие е специална структура, със строго определени и специфични цели и задачи, която не е търговско дружество. И че безопасността на гражданското въздухоплаване и сигурността на полетите е основен приоритет на Европейския съюз, за което се отделят съответните средства. 

Синдикалистите декларират, че няма да допуснат депутати или други политици да се опитват да ограничават фундаменталното конституционно и международно признато право на работещите да се договарят с техния работодател колективно за условията, в които работят, заплащането, както и всички режими на обезщетения за техния труд или безопасността им. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани