Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Белият дом призова американските сенатори да постигнат споразумение за отпускане на помощ за Украйна

[post-views]
Белият дом се консултира с бизнеса относно технологичните иновации, които могат да бъдат предоставени на Украйна

Белият дом призова американските сенатори да постигнат споразумение за отпускане на помощ, която е от съществено значение за Украйна, след появили се информации, че Доналд Тръмп се опитва да провали всякакъв напредък по това досие, предаде Франс прес.

Според американски медии фаворитът на десницата за кандидат-президентската номинация подстрекавал републиканците да се противопоставят на споразумение за отпускане на помощ за Украйна, за да лиши своя противник, президента демократ Джо Байдън от политическа победа преди изборите през ноември.

В последните седмици републиканските народни избраници подложиха на натиск администрацията на Байдън, свързвайки отпускането на каквато и да е нова помощ за Украйна с по-строги мерки срещу имиграцията, една от водещите теми в предизборната кампания на Тръмп.

Споразумение между сенаторите републиканци и демократи изглеждаше обаче на път да бъде постигнато тези дни.

Бюджетът, предназначен за Украйна се изчерпа поради липса на споразумение в Конгреса, докато Киев се безпокои все повече и повече от липсата на помощ от страна на САЩ, както и от страна на ЕС –  неговите основни поддръжници от началото на руската инвазия през февруари  2022 г.

В Белия дом уверяват, че администрацията на Байдън ръководи съвестно досието за помощта за Украйна и изразяват надежда, че републиканците ще останат на масата за преговорите, за да се постигне споразумение. А Джон Кърби, говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ припомни, че Украйна се готви да преживее критични месеци  и че руснаците не показват никакво намерение да намалят атаките с дронове и ракети срещу украинската територия.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани