Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Зам.-министър Запрянов: Нуждаем се от модернизация на системите за ПВО

[post-views]
Зам.-министър Запрянов: Нуждаем се от модернизация на системите за ПВО

България не е защитена от атака с балистични ракети и спешно се нуждае от модернизация на системите си за противовъздушна отбрана. Това обяви зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов пред Нова телевизия.

Според него при посещението си в САЩ военният министър Тодор Тагарев е разговарял с домакините за помощ при противовъздушната и противокорабната отбрана. Засега обаче няма договор за разполагане на системи за ПВО у нас. Ние реално нямаме противоракетни системи и не можем да се борим с ракетни атаки, поясни Запрянов. Нашата цел е да се модернизираме, за да можем да се борим и с балистични ракети.

България трудно ще се сдобие със системи „Пейтриът“, заяви зам.-министърът. Производството е малко и дори да бъдат поръчани сега, ще са налични след 8–9 години.

България предоставя военна помощ за Украйна, но и ще получи финансово възстановяване на даденото, коментира Запрянов. По думите му България е пропуснала възможността за триъгълни сделки, чрез които да получим военна техника от други натовски страни. МО вече  получава нови боеприпаси по договор с ВМЗ в замяна на деблокирани стари, които са били над 40-годишни.

 БТР-ите за Украйна са готови за изпращане, каза още зам-министърът. Тази логистична операция не зависи само от България и Украйна, а и от Центъра за придвижването в Германия. За тази помощ не е необходим само един ешелон, но и много силна координация.

Най-ново

Единична публикация

Избрани