Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Генерали, офицери, посланици и историци се събраха на церемония в ЦВК

[post-views]
Генерали, офицери, посланици и историци се събраха на церемония в ЦВК

Полковник Митко Балтов с награда от Военноисторическата комисия

Командирът на Трето бригадно командване – Благоевград, полковник Митко Балтов бе удостоен с почетното звание „Командир-пазител на славните традиции на Българската армия“ за 2023 г. Това стана в Централния военен клуб на церемонията за връчването на годишните награди на Военноисторическата комисия. С голямо вълнение и благодарност полковник Балтов получи отличието сертификат от ръцете на командира на Сухопътни войски генерал-майор Деян Дешков, който е първият носител на тази награда през 2021 г.

Полковник Митко Балтов получи своето отличие от генерал-майор Деян Дешков
Фото Николета РАЙДОВСКА

Носител на наградата за принос в изследването на националноосвободителните борби на българския народ стана известният наш историк проф. д-р Трендафил Митев, бивш главен редактор на сп. „Военноисторически сборник“. Доцент д-р Марияна Стамова от Института по балканистика при БАН бе удостоена с приза за изследване на балканската военна история и сближаване на държавите и народите от региона. Наградата за принос в изследването и популяризирането на историята и бойните традиции на Българската армия бе присъдена на братята Преслав и Калоян Панчелиеви. Генералният директор на БТА Кирил Вълчев пък стана носител на отличието за обективно представяне на историята и съвремието на Въоръжените сили от ръководената от него агенция.

Участие в церемонията на Военноисторическата комисия взеха още началникът на Военна академия „Г. С. Раковски“ генерал-майор Тодор Дочев, командирът на Втора механизирана бригада бригаден генерал Станимир Христов, офицери, историци, граждани, както и посланиците на Северна Македония Агнеза Руси-Поповска и на Албания. Отчет за дейността на Военноисторическата комисия през 2023 г. направи нейният председател о.з. полк. доц. Станчо Станчев. Той отбеляза проведени две научни конференции за Балканските войни и за Илинденско-Преображенското въстание и възстановената традиция за изнасяне на публични лекции на военноисторическа тематика пред запасното войнство. Доцент Станчев и неговите колеги са провели и две научни експедиции в Турция и Северна Македония, в хода на които са открили български военни гробища от Балканските войни. Добре се развива и издателската дейност на Комисията. А на церемонията в ЦВК бе представен и нейният най-нов член – заместник-директорът на Информационния център на МО Тома Иванов.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Пламен Димитров

Най-ново

Единична публикация

Избрани