Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Тайван откри 33 китайски военни самолета около острова

[post-views]
Тайван откри 33 китайски военни самолета около острова

Повече от 30 китайски военни самолета бяха засечени около Тайван за период от 24-часа, съобщи в събота министерството на отбраната на Тайпе, отбелязвайки най-голямата демонстрация на сила около острова, откакто там се проведоха важни избори.

Китай твърди, че Тайван е част от територията му и никога не се е отказал от използването на сила, за да се опита да постави самоуправляващия се остров под свой контрол. Преди гласуването в Тайван на 13 януари Пекин предупреди гласоподавателите, че кандидатът за президент Лай Цинге настоящият вицепрезидент, когото Китай нарече „опасен сепаратист“, ще донесе „война и упадък“, ако бъде избран. Лай все пак спечели изборите, осигурявайки безпрецедентен трети мандат за Демократическата прогресивна партия, която отдавна отхвърли териториалните претенции на Китай към Тайван.

През последните 24 часа преди 6:00 ч. в събота ,Министерството на националната отбрана засече 33 китайски военни самолета и седем военноморски кораба, опериращи около Тайван, се казва в изявление. 13 от самолетите „пресякоха средната линия на Тайванския пролив“, се казва в съобщението. Въоръжените сили на Тайван „наблюдаваха ситуацията и използваха патрулиращи самолети, кораби на ВМС и брегови ракетни системи в отговор на откритите дейности“. Два китайски балона също бяха засечени да пресичат чувствителния Тайвански проток, който разделя Китай от острова.

Демонстрацията на сила дойде и след посещение на двама американски законодатели в Тайпе, за да се срещнат с новоизбрания президент Лай и неговия вицепрезидент Хсиао Би-ким, критикувани от Пекин като „дуо за независимост“. В миналото Лай беше откровен по въпроса – червена линия за Китай – наричайки себе си „прагматичен работник на независимостта на Тайван“. Но той смекчи позицията си и обеща да следва пътя на президента Цай Инг-уен за запазване на статуквото, като същевременно укрепва отбранителните способности на острова. Два дни след избирането му, тихоокеанската държава Науру обяви, че премества дипломатическите си отношения от Тайпе към Пекин, намалявайки и без това краткия списък от държави, признали Тайван, до 12.

Източник: bgnes

Най-ново

Единична публикация

Избрани