Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Южна Корея твърди, че Северна Корея е изстреляла няколко крилати ракети, като поредни провокативни оръжейни тестове

[post-views]
Северна Корея закри своите агенции, работещи за обединението с Юга; Сеул предупреди, че ще отговори на провокации на Пхенян

Южнокорейските военни съобщиха днес, че Северна Корея е изстреляла няколко крилати ракети от морето край източно военно пристанище, в най-нова демонстрация на оръжия, изправена пред задълбочаващото се напрежение със САЩ, Южна Корея и Япония, предаде Асошиейтед прес.

Обединеният комитет на началник-щабовете на Юга не каза веднага колко ракети са били изстреляни или какво разстояние са прелетели. Не беше ясно как са извършени изстрелванията, въпреки че Северът вече е тествал крилати ракети от морето.

Това е третото известно изстрелване, извършено от Северна Корея от началото на 2024 г. след предишен кръг от тестове на крилати ракети на 24 януари и тестово изстрелване на 14 януари на първата балистична ракета на твърдо гориво със среден обсег.

През последните месеци напрежението на Корейския полуостров се увеличи, тъй като севернокорейският лидер Ким Чен-ун продължава да ускорява разработването на оръжия и да отправя провокативни заплахи за ядрен конфликт със САЩ и техните азиатски съюзници.

САЩ, Южна Корея и Япония в отговор разширяват своите съвместни военни учения, които Ким описва като репетиции за нахлуване, и изострят своите стратегии за възпиране.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани