Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Войнишка раница открива радиация

[post-views]
Войнишка раница открива радиация

Група войници от екипите за ядрено обезвреждане към Министерството на отбраната на САЩ създадоха технологична раница, която на място бързо открива и анализира ядрени обекти и замърсяване. Тази раница спестява осем часа чакане за транспортирането на мобилния ядрен детектор и осигурява бордова мощност и начини за анализ на проби, когато комуникациите се сринат.

Екипите NDTs са единствените формирования за ядрено обезвреждане на Министерството на отбраната на САЩ и те провеждат операции за елиминиране на оръжия за масово унищожение. Докато армията действа на бойното поле се появяват химически, биологични и ядрени заплахи. Задачата на екипите за ядрено деактивиране е да локализират тези заплахи и да предпазват войските. Основните предизвикателство пред екипите досега е това, че в наличните и широко разпространени германиеви детектори за откриване на радиация „Ortec High Purity Germanium“(HPGe) охлаждането е с течен азот и е нужно време за охлаждане. Тези ядрени детектори задължително трябва да се охлаждат, което означава, че им трябва въздух от околната среда. В резултат на охлаждането те генерират горещ въздух, което също води до затруднения в една оспорвана среда. Освен, че трябва да се охлаждат, на тези детектори трябва да им се поддържа и оптимална работна температура. Членове на екипите за ядрено деактивиране споделят, че практически при транспортиране детекторът HPGe трябва да се изключва. Това означава, че при пристигане на място трябва да се изчака близо осем часа след включването му. А времето е от съществено значение. Дългото време за предоставяне на резултатите от гама-спектроскопията и изотопния анализ на войсковата част ограничава командира за вземане на бързи решения. По тази причина войници от екипите за ядрено деактивиране на американската армия създават раницата, която установява по-бързо наличието на радиация и идентифицира радиоактивните материали в тактическата среда. В продължение на шест месеца екипът, създал раницата, работи, за да намери най-доброто решение за охлаждането на устройството. Раницата е станала самостоятелно охлаждащ се блок. Като при това се съхранява и енергията на батериите. Офицер от екипите за ядрено деактивиране е категоричен, че сега раницата-детектор може да работи почти безкрайно и да се използва навсякъде, където войникът трябва да я занесе.

Леко и компактно оборудване

Морските роботи ще пазят големи кораби

Военноморските сили на САЩ успешно тестваха съвместна работа на бойни кораби и надводни морски дронове в реални условия. Целта е да се осигури защита на корабите от пиратски набези. За работа с големите бойни кораби в залива на Бахрейн американското военноморско командване избра безпилотния надводен кораб MANTAS T-12 (USV), с вграден изкуствен интелект. Това е многоцелеви морски дрон, от така наречената Т-серия от следващо поколение многоцелеви безпилотни малки плавателни съдове. Той е проектиран да обслужва мисии на военноморските сили по целия свят. Притежава повече възможности от предшествениците си и е предназначен главно за наблюдение и разузнаване. Морският дрон T-12 има дължина 361 см, ширина 91,5 см и височина 36 см. Тежи 95 кг и може да носи полезен товар до 63,5 кг. Може да развие максимална скорост до 111 км в час. Благодарение на високо чувствителните си сензори предлага на операторите в контролната станция ситуационна осведоменост на 360 градуса. Хидродинамичният корпус и елегантният профил му позволяват високи скорости и маневреност. Може да изпълнява съвместни задачи с подводни дронове, движещи се под водата на дълбочина до 10 м. Т-12 може да се оборудва с електрооптична система, сонар и малък „нано“ дрон „Черен стършел“ за специални разузнавателни операции. „Черният стършел“, произведен в Норвегия, има размери 16 х 2,5 см и тегло 18 грама с батерията. Предлага локална ситуационна осведоменост на войските.

Нанодронът „Черен стършел“
Малки дронове работят с големи кораби

Пилотирани и безпилотни летателни системи работят безпогрешно

Службата за управление на проекти за безпилотни летателни системи на армията, в сътрудничество с Командването за специални операции на САЩ, проведе първата летателна демонстрация с изстрелване на дрон „Altius 700“ от хеликоптер „UH-60 BlackHawk“. Целта е усъвършенстване на способностите на армията при използване на интегрирани пилотирани и безпилотни летателни апарати. При тези демонстрации се пробват начини за усъвършенстване на способности за изстрелване на малки дронове от пилотирани летателни системи. Усъвършенстването на обединяването на пилотирани и непилотирани системи е с цел откриване, идентифициране, локализиране и докладване на заплахи в оспорвана среда. По този начин да се осигурява на корпусите, дивизиите и съвместните командвания възможност за навременно вземане на решения за нанасяне на удари или други тактически действия. Малките дронове „Алтиус 700(600) имат обсег до 6 км, размах на крилата 2,54 м и полезен товар 2,7 кг. Те могат да подпомогнат разрушаването на противникови радари и да водят електронна война.

Дронът „Алтиус 700“ се изстрелва от хеликоптер „UH-60 „Черен ястреб“

Обновиха ракетен комплекс за прехващане на дронове

Израелската отбранителна индустрия промени конфигурацията на системата за противовъздушна отбрана „Спайдър“, която при тестовете успешно прехвана дрон. Израелската отбранителна компания, която произвежда „Спайдър“, комбинира вариантите с малък и среден обсег на системата „земя – въздух“. Тестовете са проведени по „предизвикателен и оперативен сценарий“ и е постигнат пряк и ефективен удар срещу заплахата. От пестеливата информация, която компанията производител споделя става ясно, че досега толкова малка цел не е поразявана със „Спайдър“. Използвани са две ракети, известни като „Питон“ и „Дерби“. Новата конфигурация на системата включва интегриран радар, електрооптична установка, усъвършенствана система за командване и управление, и два типа ракети. Всичко това е монтирано на една платформа.

Обновената система „Спайдър“

Фото  defenseworld.net

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани