Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Във Военната академия посрещнаха Захари Карабашлиев

[post-views]
Във Военната академия посрещнаха Захари Карабашлиев

Най-новият роман на писателя Захари Карабашлиев „Рана” беше представен във Военна академия „Георги С. Раковски”. На събитието присъстваха преподаватели, студенти и военнослужещи, които се обучават във висшето учебно заведение.

„Благодаря на Захари Карабашлиев за това, че се обръща към българската история и предизвиква интереса на читателите, а надявам се – и на младите хора, към тези аспекти на военната ни история, за да я познават по-добре, да я разбират по-добре и да се ориентират по-добре в този сложен съвременен свят.” Това каза министърът на отбраната Тодор Тагарев на това представяне преди дни.

В най-новия си роман писателят интерпретира събития от българската следосвобожденска история и периода на Първата световна война в лиричен разказ, вдъхновен от семейната история на автора.

За принос към разбирането на българската история министър Тагарев връчи на Захари Карабашлиев почетен медал „Васил Левски – 150 години безсмъртие”. Тази книга представлява симбиоза между родовата и националната ни история, заяви началникът на Военна академия генерал-майор Тодор Дочев.

Ферари – иконата на Италия

Единствената загуба на предприемача е на пистата на живота

„Ферари” е по екраните на кината ни. Филмът на режисьора Майкъл Ман, замислян от 30 години, повдига завесата пред живота на една легенда – създателят на марката коли, символ на една държава. Италия и светът познават възхода в историята на Енцо Ферари, необикновен състезател и предприемач. Цената на успеха е това, което разкрива филмът, като ни връща през 1957-а, преди възхода му: време пред фалит за  предприемача, непоносимо и за бащата, загубил сина си: единствената му загуба – на пистата на живота. Имал и любовница, и друг син…

Книгата, по която е създаден филмът за отбора на „Ферари”, най-успешният в историята на „Формула 1”, за марката и личността Енцо Ферари е на американския журналист Брок Йейтс. Тя разказва за професионалния и житейския възход на един мъж до водеща личност в Италия. Разказът е за времето преди участието на отбора на Ферари в емблематичното състезание в Италия „Миле миля”. За Ферари говорят като за деспот и бохем, за противоречив, но и целенасочен, железен характер, с воля да побеждава, фанатично обсебен от скоростта. В биографията му има участия в рали, които събирали по 10 млн. души публика, гледала състезанието. Казвал: Ако караш с моите коли, караш за победа. Принципът му е бил: Всички се състезават, за да произвеждат коли, аз произвеждам, за да се състезавам. И целият му бизнес е съсредоточен във финансиране на участия в състезания. И да ги печели с не по-малко легендарния си отбор. Ферари означава червено, състезание и надпревара, превъзходство, лукс и победа…Актьорите Адам Драйвър и Пенелопе Крус вдигат летвата на актьорския екип и на филма.

Премиера в Театър 199: прекрасен текст и актьори от класа

Отново след „Три високи жени” в Народния театър се пресича пътят на две актриси от различни поколения: на доайена на играещите актьори Мария Стефанова и на студентката на Стефан Данаилов – Радина Боршош. На сцената на Театър 199 е замесена кръстоска от прекрасния текст на френския драматург Ерик Еманюел Шмит „Оскар и розовата дама” и актьори от класа. Самият писател е посещавал страната ни още когато във Варна имаше фестивал, посветен на негови пиеси, поставени у нас, организиран от актьора Мариус Донкин. Толкова много се играеше този автор, играе се и днес. Книгите му са преведени на 46 езика, а пиесите му се играят в над 50 държави. После писателят дойде и в Народния театър и дори участва на сцената му в спектакъл по свой текст. Книгите и пиесите му не само винаги носят смисъл и послание, но диалогът винаги е остроумен и забавен, дори ако темата е тъжна.

В „Оскар и розовата дама” с режисьор Стефан Спасов, свързал последните години с много съвместна работа с Мария Стефанова, има всичко от почерка на Шмит. Текстът се ражда като книга от писмата, написани от едно безнадеждно болно дете до Дядо Господ. Докато другите деца пишат до Дядо Коледа… Тези писма открива жената, която го посещава в болницата и се грижи за него. Те описват 12 дни от живота на Оскар. Благодарение на голямата обич на Розовата дама те ще се превърнат в 120 години искрящ живот… Шмит адаптира книгата си като пиеса и създава и филмова версия на романа, която режисира.

Пиесата не се поставя за първи път у нас. Преди това го прави и проф. Атанас Атанасов като моноспектакъл на Илка Зафирова, после Йордан Славейков – със звездата на Сатирата Йорданка Стефанова. За пръв път сега гледаме и двамата герои: Радина Боршош като момченцето Оскар и Мария Стефанова като Маминка Роза. За да си зададем и ние въпроса: „Ако Бог съществуваше, то защо тогава страдаме?”. И отговорът те кара да пораснеш: Любовта е единственият дар, който може да надвие болката.

Концерти

Група МОЛЕЦ и лейбълът ДРУГО представят в зала 1 на НДК първият си изцяло акустичен концерт на 29 март с уникални аранжименти. Концертът е 3 месеца след излизането на техния „АЛБУМ”.

ххх

Една от най-популярните наши рокгрупи D2, създадена през 1998, ще отбележи 25 години на сцената с голям концерт също в НДК на 10 май. Но отсега билетите са в мрежата. Групата подготвя и юбилеен албум с изцяло нови композиции и специални гости. В концерта ще се включат и бившите членове на групата Дичо и Дидо, Явор и Краси. Ще се изпълнят и старите хитове. Бандата има 4 издадени албума, сред които е „Ледено момиче” с над 100 000 копия.

ххх

Българската ню уейв легенда Тангра свири на живо в Sofia Live Club на 9 февруари от 20,30. Преди тях на сцената ще са Рокабили/Пънк и Van Cock.

Най-ново

Единична публикация

Избрани