Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Зеленски заяви, че войната на изтощение с Русия е започнала още през 2014 година

[post-views]
Украйна разследва случаи на ранени цивилни, докато боевете в Харковска област продължават

Украинският президент Володимир Зеленски заяви в интервю пред германската телевизия А Ер Де, че войната на изтощение с Русия е започнала още през 2014 г., предаде Укринформ.

„И какви видове войни има? Войните не са ли по принцип войни на изтощение? Каква е разликата между война на изтощение, която продължава 700 дни и война на изтощение, която продължава 1400 дни? Различните слоеве на населението, финансите, партньорите и въоръжените сили са изтощени. И децата? Всяка война е трагедия. Всяка война е изтощителна. Аз съм президентът на Украйна. Аз ясно разбирам как живее нашата страна – от военния до цивилния сектор. Аз смятам, че войната на изтощение започна още през 2014 г., когато започна окупацията на територията на нашата страна“, каза Зеленски.

Според него окупацията на Крим и на Източна Украйна вече е изтощавала украинската икономика. „Когато започна окупацията на Донбас, не започнаха ли да спадат инвестициите и не започнаха ли да се изтеглят парите от нашата държава? Започнаха. И парите бяха изтеглени, нашите приходи спаднаха. Икономиката бшее изтощена, нямаше пари за възстановяване, за изграждане на държавата, за живот, за социална подкрепа и т. н.“, каза още украинският президент.

Той добави, че що се отнася до човешкото измерение на загубите, през първата година на пълномащабната война Русия се е отнасяла към хората като към (пушечно) месо. По думите му той не е сигурен дали изобщо може да става въпрос за изтощаване на Русия.

„Те не се интересуват дали ще умрат милион, два или три. И сега в Авдеевка руснаците просто са издигнали огради от труповете на хората си. Те дори не си ги прибират. Изтощаване ли е това или не е? Трудно е да се каже“, посочи Зеленски.

В същото време обаче, според него недостатъчният брой бомбени убежища например е източник на изтощение за украинските деца, които нямат нормален достъп до образование. Той също така припомни, че Русия е блокирала достъпа на Украйна до морето, в следствие на което зърно не е достигало до някои африкански страни и посочи, че това също така представлява изтощение за тези страни и за Украйна.

„Дори преди тази война ние предупреждавахме, че той (Путин) ще спре енергийните ресурси и това се случи. Хората в Европа започнаха да спестяват енергийни ресурси. Това изтощение ли е? Да, това е изтощение, защото е зависимост“, добави украинският президент.

Може ли това изтощение да бъде сравнено с Украйна, запита се Зеленски. „Не, Защото ние плащаме по-висока цена. Това са човешки животи“, посочи той.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани