Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Иран отрече да стои зад смъртоносното нападение срещу САЩ в Йордан

[post-views]
Иран готви ново строго законодателство за хиджаба

Нова ескалация на напрежението между САЩ и Иран, в контекста на продължаващата война между Израел и Хамас. Причина за това стана смъртта на трима американски войници убити при въздушно нападение с дрон от почивните дни в североизточна Йордания. Вашингтон се закани да отвърне на удара, като през деня режимът в Техеран отрече каквото и да е участие.

Това е първото смъртоносно нападение срещу САЩ от началото на войната в Близкия изток, което има потенциал да доведе до взривоопасна ескалация на напрежението в района. За САЩ подкрепяните от Иран радикални военни организации в Сирия, стоят зад атаката, при която бяха ранени и над 30 американски военнослужещи.

Джо Байдън – президент на САЩ:

„Преживяхме трудна нощ в Близкия изток. Загубихме три смели души при атака срещу една от базите ни.“

“Не се съмнявайте. Ще потърсим отговорност от всички отговорни във време и по начин, който ние изберем”, каза още Байдън на специална пресконференция в Белия дом. Реакцията на Иран не закъсня. Техеран отрече каквато и да е връзка с атаките срещу американските военни бази, като заяви, че това е конфликт между САЩ и групите за съпротива в региона, които отвръщат реципрочно на атаките срещу тях. Повече от 150 атаки е имало срещу американските бази в Ирак и Сирия от началото на войната между Израел и Хамас миналия ноември, припомня агенция „Ройтерс“. Отговорност за повечето от тях поеха подкрепяните от Иран милиции в района, като в отговор американската армия проведе няколко наказателни операции. В същото време конфликта между Израел и Хамас в Ивицата газа отново прескочи границите си, след като израелската армия заяви, че е бомбардирала бази на Хизбула в Ливан, което е другата представка за лавинообразното разрастване на конфликта.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани