Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Русия заяви, че е установила контрол над селище в Харковска област, но Киев отрече това твърдение

[post-views]
Русия заяви, че е установила контрол над селище в Харковска област, но Киев отрече това твърдение

Русия днес заяви, че силите ѝ са установили контрол над село Табаивка в украинската Харковска област, но Украйна отрече това твърдение, предаде Ройтерс.

Русия заяви, че е установила контрол над селище в Харковска област, но Киев отрече това твърдение
Снимка:  war.ukraine.ua

Руското твърдение беше направено от министерството на отбраната в Москва.

„Това не отговаря на реалността. Близо до тази местност има сражения“, заяви по националната телевизия началникът на комуникациите на украинските сухопътни сили Володимир Фитьо.

Назначеният от Русия кмет на Донецк Алексей Кулемзин днес заяви, че при украински ракетен удар срещу града под руски контрол в Източна Украйна са били убити най-малко трима цивилни.

На изображения, разпространени в социалните медии, се виждат горяща кола и две тела, които лежат на улицата. Агенция Ройтерс отбелязва, че към момента не е успяла да потвърди информацията на Кулемзин от независими източници.

Междувременно Украйна заяви, че войските ѝ се опитват да разширят предмостието си на окупирания от Русия източен бряг на река Днепър въпреки ожесточената съпротива на силите на Москва, предаде Укринформ.

От ноември насам силите на Киев успяват да се задържат на тънка ивица земя на източния бряг на реката в южната част на Херсонска област, но оттогава те не са постигнали съществен напредък, посочва украинската агенция.

Украйна ще „продължи с мерките, целящи разширяване на предмостието си“ на левия (източен) бряг на Днепър, се казва във всекидневната сводка на армията. „Въпреки значителни загуби врагът продължава да се опитва да изтласка нашите подразделения от техните позиции“, се добавя в сводката.

Москва и Киев са разположени на противоположните брегове на голямата река от ноември 2022 г., когато руските сили се оттеглиха от западния бряг, припомня Укринформ. Изтласкването на Русия от бреговете на реката е приоритет за Киев, който се опитва да защити град Херсон от руски обстрел.

Украинските военновъздушни сили съобщиха, че снощи са свалили осем руски бойни дрона в цялата страна, включително в западните райони. През изминалото денонощие Русия е обстрелвала с ракетни системи за залпов огън позиции на украинската армия и цивилни райони общо 86 пъти и е нанесла най-малко седем ракетни удара, съобщи украинската армия.

Според всекидневната разузнавателна сводка на британското министерство на отбраната руските сили са загубили голям брой бронирани машини от началото на пълномащабната инвазия в Украйна, но са запазили капацитета си да възстановяват загубите на бойното поле и да продължат войната.

Според сводката от 24 февруари 2022 г. до 25 януари 2024 г. руските сухопътни сили вероятно са загубили в Украйна около 2600 танка и 4900 други бронирани бойни машини. През 2023 г. те вероятно са загубили около 40% по-малко машини, отколкото през 2022 г., добавя британското ведомство.

„Русия вероятно може да произвежда поне 100 основни бойни танка месечно и следователно запазва капацитета си да възстановява загубите си на бойното поле и да продължи това ниво на настъпателна дейност в обозримо бъдеще“, се казва още в сводката.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани