Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Словакия иска да закупи ситестема за ПВО „Пейтриът“ от САЩ

[post-views]
Словакия иска да закупи ситестема за ПВО „Пейтриът“ от САЩ

Словакия иска да обсъди закупуването на система за противовъздушна отбрана (ПВО) „Пейтриът“ от САЩ като част от по-дългосрочни планове за защитата на въздушното си пространство, заяви министърът на отбраната Роберт Калиняк, цитиран от Ройтерс.

В ефира на дискусионно предаване на словашката телевизия Калиняк добави, че страната му ще се възползва от правото си на отстъпка при възможна покупка на американски щурмови хеликоптери, за които получи оферта миналата година. То произтича от обстоятелството, че Братислава предостави на Украйна снетите си от въоръжение изтребители МиГ-29 и зенитно-ракетен комплекс за ПВО С-300.

„Поставихме началото на обсъждания по въпроса дали не е възможно да използваме тази отстъпка и за възможно придобавиане на (система) „Пейтриът“, каза Калиняк.

Миналата година Братислава получи предложение да закупи 12 нови хеликоптера Bell AH-1Z Viper с намаление на две трети от цената, като част от стойността се покрие от програмата на САЩ за чуждестранно военно финансиране (Foreign Military Funding) заради предоставянето на старите изтребители на Украйна.

Офертата постъпи, преди през октомври 2023 г. да встъпи в длъжност новото правителство, част от което е и Калиняк. Кабинетът на премиера Роберт Фицо прекрати предоставянето на военна помощ на Украйна от арсенала на словашката армия.

Калиняк заяви, че макар и обсъжданите хеликоптери да са щурмови, тоест предназначението им е да нападат, Словакия трябва да постави ударението върху отбраната и в частност върху защитата на небето си.

Страната граничи с Украйна и е част от усилията на НАТО за укрепване на източния фланг.

В Словакия и понастоящем има разположена система „Пейтриът“. Тя е на италианската армия и ще остане там до април.

Калиняк добави, че Братислава преговаря и с Полша и Израел за придобиване на системи за ПВО с малък до среден обсег.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани