Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Гърция може да купи до 40 американски изтребителя F-35, заяви Кириакос Мицотакис

[post-views]
Мицотакис към новото ръководство на Сeверна Македония: "Когато дърпаш въжето, трябва да си готов да го скъсаш"

Гърция може да закупи до 40 изтребителя F-35 от САЩ, заяви премиерът Кириакос Мицотакис в интервю за гръцката телевизия Скай. 

В края на миналата седмица американското правителство даде зелена светлина за продажбата на изтребители F-16 на Турция и F-35 на Гърция, след като по-рано през седмицата Анкара ратифицира присъединяването на Швеция към НАТО.

„Като за начало сме осигурили бюджет за една ескадрила F-35, а доставките ще започнат в края на това десетилетие“, заяви Мицотакис днес.

Той уточни, че страната може да си позволи да купи четиридесет броя от изтребителите, но не наведнъж, „тъй като става въпрос за скъпа поръчка“.

Междувременно премиерът подчерта, че американските оръжия не трябва да се използват срещу сили на НАТО. 

По думите му преговорите за бойните самолети са били дълги и резултатът им е доказателство за „стратегическата дълбочина и независимост на гръцко-американските отношения“ и за това, че САЩ смятат Гърция за стълб на стабилността в Средиземноморието.

„Искахме да сме сигурни, че ще поддържаме качествена преднина спрямо Турция с придобиването на F-35“, заяви Мицотакис. 

В същото време той отбеляза, че е нужно да се запази „изградения климат на добри отношения с Турция през последните месеци“. Същевременно Мицотакис призна, че „който смята, че гръцко-турските отношения ще продължат без вълнения, не е добре ориентиран“.  

В този контекст министър-председателят на Гърция заяви, че смята да посети Анкара през май в отговор на посещението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Атина в началото на декември 2023 г.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани