Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Борел призова за ускоряване на проектите за придвижване на военна техника в ЕС

[post-views]
Израел е финансирал създаването на „Хамас“, каза Борел и повтори тезата си, че светът трябва да наложи създаването на палестинска държава

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел призова днес за ускоряване на проектите, свързани с възможностите за преместване на военна техника в ЕС. Бездействието може да има тежки последици, предупреди той по повод нарастващото геополитическо напрежение и войната в Украйна.

По неговите думи държавите от ЕС и Европейската комисия трябва да определят приоритетните транспортни коридори, по които работата да се ускори. Необходими са също учения, за да бъдем готови, когато се наложи, добави той.

Борел даде пример, че днес би имало много пречки, ако трябва военно оборудване да бъде прехвърлено между Германия и Полша. С края на Студената война държавите от ЕС не взеха предвид нуждите от придвижване на военни сили, в отделните европейски страни съществуват различни правила за пресичане на границите в такива условия, посочи върховният представител.

Трябва бързо да променим това, настоя Борел. Той отбеляза, че от 2018 г. в ЕС се прави оценка за размера на финансовите средства за осигуряване на съответната инфраструктура, но предвиденият бюджет впоследствие е бил значително ограничен.

Борел допълни, че в ЕС се работи по стотина проекта в 21 страни за общо 1,7 милиарда евро, насочени към развитието на инфраструктура с двойна употреба. Установихме, че това не е достатъчно, каза той. Върховният представител призова ЕС да стане способен да възпира кибератаки по чувствителна инфраструктура.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани