Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Специалната връзка между САЩ и Великобритания е крепка както винаги“, каза американският министър на отбраната пред британския си колега

[post-views]
Остин обеща САЩ да направят всичко необходимо за защитата на военнослужещите си след нападението в Йордания

Американският министър на отбраната Лойд Остин заяви на среща в Пентагона с британския си колега Грант Шапс, че „специалната връзка между САЩ и Великобритания е крепка както винаги“, предаде ДПА.

Агенцията отбелязва, че срещата между двамата е естествено продължение на съгласуваните американски и британски удари миналия месец по цели в контролираните от бунтовниците хуси територии в Йемен. Те имаха цел да намалят възможностите на свързаната с Иран групировка да продължи да напада кораби в международни води.

Остин благодари на Шапс за оказаната помощ в Червено море, като отбеляза, че „специалната връзка между САЩ и Великобритания е крепка както винаги“.

„Партньорството ни с Обединеното кралство е от водещо значение в борбата ни с тези безразсъдни и незаконни нападения срещу военни и търговски кораби в Червено море“, каза американският министър на отбраната.

„Можем да видим и ръката на Иран, който снабдява хусите с модернизирани общоприети оръжия, разузнавателна информация и база данни. САЩ и Великобритания са силно ангажирани с основания на правила световен ред и защитата на свободата на корабоплаването“, добави шефът на Пентагона.

Той каза още, че Вашингтон и Лондон работят рамо до рамо срещу продължаването на настоящата война между Израел и радикалното палестинско движение „Хамас“ в ивицата Газа.

„И ние смятаме, че Израел е длъжен да избягва нараняването на палестинските мирни граждани и че народът на Газа спешно се нуждае от хуманитарна помощ“, каза Лойд Остин.

Той заяви също, че САЩ и Великобритания имат обща позиция и за подкрепата за Украйна срещу Русия, чиято война срещу съседната държава ще навлезе този месец в третата си година. „Очаквам с нетърпение да обсъдим начините, по които да продължим да укрепваме способността на Украйна да защити своята неприкосновена територия“, посочи Остин.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани