Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Нападенията в Червенo море: Хутите удариха американски търговски кораб

[post-views]
Нови информации за инциденти в Червено море близо до Йемен

Продължават атаките на Хутите в Йемен срещу морското корабоплаване в района на Червено море и Аденския залив. Бунтовниците твърдят, че при последното си нападение са поразили американски търговски кораб. В същото време американската армия съобщи, че е нанесла нови удари срещу бази на йеменските бунтовници. 

Фирмата за морска сигурност „Амбри“ съобщава за експлозия на борда на търговски кораб южно от йеменското пристанище Аден, без обаче да посочи името на плавателния съд. Говорител на Хутите твърди, че въоръжените сили на движението са нанесли директен удар по американския кораб КОЙ, с подходящите за целта ракети. Проверка на агенция „Ройтерс“ показва, че обявения от Хутите за американски кораб е контейнеровоз, плаващ под либерийски флаг и собственост на британска фирма. Припомням, че в края на миналата година подкрепяните от Иран йеменски бунтовници първо обявиха всички кораби свързани с Израел за легитимна цел, заради войната в Газа. В последствие Хутите включиха в списъка и корабите на САЩ и Великобритания, в отговор на въздушните удари срещу тях. 

Междувременно Централното военно командване на американската армия съобщи, че през изминалата нощ са атакувани бази на Хутите в Йемен, при което са унищожени 10 дрона подготвени за изстрелване.

В опит да гарантират свободното корабоплаване в един от най-натоварените морски търговски маршрути в Света, какъвто е Червено море, редица държави се включиха в международната морска мисия „Пазител на благоденствието“. Очаква се до средата на месеца ЕС също да даде началото на своята военноморската мисия „Щит“, която ще има изцяло отбранителен характер.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани