Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Глашатаите на дезинформацията в полза на Кремъл от дълго време държат на мушка Полша – един от най-верните съюзници на Украйна. През последните седмици станахме свидетели на нови примери в потвърждение на тази тенденция. Интересното е, че Русия не атакува Полша директно, а посредством симпатизиращата на Кремъл Беларус, източният съсед на Полша. С това въведение започва редовният седмичен доклад на експертите за борбата с руската дезинформация към Европейската служба за външно действие.

Наративите се поднасят като блюда в тристепенно меню с първо, второ и трето. Предястието в дезинформационното меню не е съвсем прясно: полскоезичното издание на „Правда“ – наследник и съименник на официалния вестник на ЦК на КПСС – писа, че прилагайки европейските санкции срещу Русия, Полша е съсипала двустранните си отношения с Беларус. Този често повтарян прокремълски дезинформационен наратив отразява обвиненията във войнственост, които властите в Беларус отправят към Полша.
В основата на твърдението лежи изопачената идея, че Полша крои заговор срещу Беларус и нейните граждани и се опитва да дестабилизира и унищожи страната. Действително Беларус попада под санкциите на ЕС, но тези санкции бяха приложени не за друго, а заради продължаващите репресии на режима срещу гражданското общество и участието на Беларус в агресивната война на Русия срещу Украйна. Да се обвинява Полша за европейските санкции срещу Беларус е неоснователно и се изисква голямо въображение, за да може човек да аргументира такава теза.

Следва обилното основно ястие – „Правда“ твърди, че целта на Полша е да предизвика ядрена война с Русия. През юни 2023 г. полските власти действително изразиха желание страната да се присъедини към механизма на НАТО за споделяне на ядрени оръжия, но това не беше нищо повече от реакция на предишния руски план за доставка на тактически ядрени оръжия на Беларус. Контролираната от Кремъл дезинформационна машина често представя Полша като агресивен антируски „преден пост“ на НАТО, който представлява заплаха за сигурността на Русия. Тази интерпретация отразява начина, по който Русия вижда НАТО и колективния Запад като агресори.

Накрая кремълските дезинформатори поднасят десерта. Платото включва разнообразни хапки за дегустация, даже… балтийските страни. Пропагандистите твърдят, че Полша и балтийските държави обучавали незаконни въоръжени групи, които са противници на Беларус. Твърдението е част от по-голямото внушение на Москва, че Западът уж се опитва да организира цветна революция в Беларус. Реалността всъщност е, че Полша подкрепя беларуския народ, живеещ в условията на репресивния автократичен режим на президента Лукашенко, като Варшава напълно зачита международното право.

„Спутник“ обяви в изданията си на грузински и на арменски, че бившият британски премиер Борис Джонсън и други „англосаксонци“ са осуетили подписването от страна на Киев на споразумение с Русия още през пролетта на 2022 г. Това е централен идеологически акцент в агресивната война на Русия срещу Украйна – да бъде убедена публиката в измислицата, че Русия е миролюбивата жертва, а Украйна – агресивната марионетка в ръцете на войнствения Запад.
Няма доказателства в подкрепа на това твърдение, което бързо беше развенчано от организации за проверка на фак-тите като Myth Detector („Детектор на митове“). Всъщност Путин и Кремъл имат доказан опит в това да се преструват, че предлагат преговори. Тези преговори обаче не са нищо друго освен грубо настояване за безусловна капитулация на Украйна.
Екипът на EUvsDisinfo и преди е анализирал тази дезинформационна тактика в публикации като „Подготовка за зимата“, „Руските т.нар. „мирни предложения“ са празни PR приказки“ и „Преговори – какво каза Путин и какво всъщност имаше предвид“.
Широк отпор срещу руските информационни манипулации.

Всекидневното разобличаване на лъжите на Русия и повишаването на осведомеността чрез EUvsDisinfo е само един от отговорите на Европейската служба за външна дейност (ЕСВД) срещу чуждестранното манипулиране на информация и вмешателство. През миналата седмица ЕСВД публикува своя втори доклад за заплахите от външно вмешателство. Това издание се основава на концептуалната рамка от първия доклад и същевременно предлага конкретни стъпки за по-добър колективен отговор.
Докладът обобщава 750 случая на манипулиране на информация, разкрити от ЕСВД през последната година, като от анализа се набива на очи една важна тенденция – чуждестранните агенти продължават – умишлено, стратегически и координирано – да манипулират фактите, да объркват и да сеят разделение, страх и ненавист. С други думи, Русия, Китай и другите чужди играчи продължават с действията си на враждебна намеса, в това число и разпространение на дезинформация. (БА)

Най-ново

Избрани