Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Автономните оръжия настъпват

[post-views]
Автономните оръжия настъпват

Моряците от Южното командване на военноморските сили на САЩ пуснаха на вода нов морски безпилотен апарат с вграден изкуствен интелект, наречен Wave Glider. Пентагонът залага все повече на дроновете от следващо поколение с изкуствен интелект. Те ще извършват безпилотни морски десанти и ще се самокодират за различни мисии, не само по море, но и във въздуха. Според висш морски офицер „автономните оръжия идват“. Военноморските сили на САЩ съвместно с 20 партньорски държави проведоха мащабно морско учение в Карибско море с включването на десетки кораби, подводници, хеликоптери и самолети. В съвместните морски операции главната цел беше обучение на силите за повишаване на тактическите умения и оперативната съвместимост при използването на безпилотни въздушни, надводни и подводни системи.

Подводната част е на 4 м дълбочина

Wave Glider е автономен, безпилотен надводен кораб (USV), който се захранва от вълнова и слънчева енергия. Системата Wave Glider има два компонента – повърхностно плаваща платформа с размерите на дъска за сърф и привързана за нея малка подводница с движещи се крила, която виси под повърхностността, за да акумулира енергията на вълните. Това го превръща в система. Максималната скорост, с която може да се движи цялата система, е 5, 5 км/ч. Този т. нар. „Вълнов планер“ или „Вълнов плъзгач“ може да работи самостоятелно или в комбинация с други морски и въздушни роботи, включително, като доставя данни за разузнаване в реално време или да изпълнява функцията на комуникационен възел за предаване на данни. Може да издържи на вода до една година, използвайки слънчевата и вълновата енергия. Повърхностната част на системата е покрита със слънчеви панели. Инструментите, с които разполага „Вълновият планер“, работещи заедно, могат да осигуряват флотилии от свързани океански роботи, захранвани от слънчева и вълнова енергия. Ключовата способност на Wave Glider е да събира енергия от океанските вълни и така да си осигури неограничено придвижване, като същевременно приема и предава данни от непрекъснато наблюдение на океана. Цялата енергия, която се събира от слънцето и от вълните, системата използва не само за задвижване, но и за комуникации, навигация и изчисления. Батерията на системата е с мощност 4,5 квтч.

Системата Wave Glider

Военноморското приложение на тези малки плаващи роботи с изкуствен интелект в бъдеще ще бъде за борба с подводници, противоминни операции, брегова охрана, борба с трафика на хора и наркотици и морска осведоменост. Те могат да се свързват с подводния свят, с брега, въздуха и космоса, както и да оцеляват при урагани. Подводната част на системата, която превръща силата на вълните в енергия, е на 4 м под повърхността. Wave Glider работят автономно или се контролират практически чрез всяко сигурно устройство, свързано с интернет. Системата съхранява данни на борда и може да ги предава в реално време чрез сателит или клетъчни телефонни мрежи в зависимост от разстоянието до брега. Wave Glider не може да бъде открит от радарни или инфрачервени сензори и е напълно безшумен.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани