Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Гърция ще оглави морската операция на ЕС в Червено море

[post-views]
Гърция ще оглави морската операция на ЕС в Червено море

Гърция е предложила да оглави морската операция, която Европейският съюз смята да започне в Червено море в защита на международното корабоплаване от атаките на проиранските бунтовници хути. В мисията, която се очаква да започне след три седмици, участие с кораби са потвърдили седем европейски държави.
„Информирах колегите си за готовността на Гърция да поеме командването на мисията и да предложи военна база в Лариса, където да се помещава щабът на мисията. Нашето предложение беше прието положително“, заяви гръцкият министър на отбраната Никос Дендиас след неформалната среща на министрите на отбраната в Брюксел в сряда. Мисията е наречена „Аспидес“ („Щит“). Според ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел мисията няма да участва в нанасянето на удари срещу хутите, като целта е „да се защитят корабите и да се предотвратят атаки срещу кораби“.
Очаква се подробностите за операцията да станат известни на 19 февруари на среща на външните министри на ЕС. Вече се знае обаче, че седем държави от ЕС са готови да изпратят кораби и самолети в региона. Белгия и Германия заявиха, че смятат да изпратят по една фрегата. Към зоната вече плава датска фрегата. Франция и Италия също вече конвоират търговски кораби в региона. Една от най-големите морски държави в Европа – Испания, обаче обяви, че няма да участва в международни мисии в Червено море, освен ако те не са организирани под егидата на ЕС.

Танкерът „Марлин Луанда“, собственост на регистрираната във Великобритания търговска компания „Трафигура“ бе ударен в края на миналата седмица с противокорабна ракета, изстреляна от хутите. Танкерът е превозвал нафта с произход от Русия.

Според първоначалните планове „Щит“ ще е активна една година и в нея ще участват най-малко три разрушителя или фрегати, оборудвани със системи за противовъздушна отбрана и засилени разузнавателни способности, както и кибернетични, сателитни и информационни мерки за противодействие.
Край йеменските брегове вече действа друга операция, Protective Guardian, която е ръководена от САЩ, в нея участва и Великобритания. Кораби на САЩ и на Обединеното кралство вече на няколко пъти атакуваха позиции на хутите в Йемен, за да унищожат ракетни установки и дронове, подготвяни за изстрелване срещу морски съдове.
Вчера въоръжените сили на САЩ потвърдиха, че са нанесели удари в Йемен, при които са унищожили 10 нападателни дрона и команден пост на хутите, съобщи агенция „Франс прес“. На свой ред хутите обявиха, че са поразили американски търговски кораб. (БА)

Най-ново

Единична публикация

Избрани