Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ЕС отпуска 50 млрд. евро помощ за Украйна

[post-views]
ЕС отпуска 50 млрд. евро помощ за Украйна

Унгарският премиер Орбан отстъпи в последния момент

„Имаме сделка. Единство.“ С това кратко послание в социалната мрежа Х президентът на Европейския съвет Шарл Мишел съобщи вчера, че лидерите на страните от ЕС са постигнали съгласие за отпускането на 50 млрд. евро помощ за Украйна до 2027 г. След малко повече от час дискусии на извънредната среща в Брюксел 27-те лидери одобриха парите да бъдат заложени в европейския бюджет, след като преди месец Унгария наложи вето на решението. „Това осигурява стабилно, дългосрочно, предвидимо финансиране за Украйна. ЕС поема лидерство и отговорност в подкрепа на Украйна. Знаем какъв е залогът“, пише в своя пост в мрежата Х Шарл Мишел.

Ветото на Унгария беше свалено, след като тя получи ангажимент от лидерите въпросът за продължаване на помощта за Украйна да се обсъжда ежегодно от тях, както и „при необходимост“ бюджетът да се ревизира на всеки две години.

Председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен определи решението като „Добър ден за Европа“. Планираните средства бяха поискани от Европейската комисия за продължаване на финансовата, икономическата и хуманитарната помощ за воюващата държава, след като досега заделените средства бяха изчерпани в края на годината.

Комисията направи последната вноска от 1,5 млрд. евро към украинския бюджет преди Коледа, като парите са необходими за изплащане на заплати, пенсии и социални надбавки, както и за други насъщни държавни разходи.

Най-ново

Единична публикация

Избрани