Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ одобриха план за въздушни удари в Ирак и Сирия

[post-views]
„Не сме във война с хусите“, заяви Пентагонът

САЩ с готов план за нанасянето на въздушни удари срещу ирански цели на територията на Ирак и Сирия. Това съобщи американската телевизия Си Би Ec, позовавайки се на американски официални лица. САЩ си запазват правото да отговорят, когато, където и както решат“, заяви малко по-рано американският министър на отбраната Лойд Остин.           

Според официалните лица, цитирани от телевизия Си Би Ec, американската армия в продължение на няколко дни ще нанася въздушни удари по обекти свързани с подкрепяните от Иран въоръжени групировки в Ирак и Сирия.

Предстоящата операция е в отговор на нападението с дрон от края на миналата седмицата срещу американската военна база в Йордания известна като „Кула 22“, при която загинаха трима американски войници, а други 41 бяха ранени.

Независимо, че отговорност за атаката пое групировката „Ислямска съпротива в Ирак“, САЩ и Великобритания държат пряко отговорна Иран, която финансира и обучава паравоенни организации в Сирия и Ирак, чрез корпуса на Гвардейците на Ислямската революция.

Режимът в Техеран продължава да отрича, каквато и да е връзка с нападението, но според американското разузнаване при атаката срещу Кула-22 е използван същия тип ирански дрон камикадзе, който руската армия използва във войната в Украйна. Инцидентът се смята за едно от най-големите предизвикателства за администрацията на американския президент Джо Байдън, която многократно обеща да отвърне на смъртоносната атака, без това да вкара страната в директен конфликт с Иран или да доведе до нова ескалация на напрежението в региона.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани